Zdravje
15427 ogledov

Te kreme za sončenje ne nudijo niti osnovne zaščite

Sonce, sončenje, zaščita, krema za sončenje Profimedia
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila izsledke preizkusa izdelkov za zaščito pred soncem, ki so ga opravile podobne organizacije iz več držav.

Preizkus izdelkov za zaščito pred soncem je pokazal, da raven zaščite ni sorazmerna s ceno. Razočarani so nad izdelki ekološke kozmetike, saj nekateri ne zagotovijo niti osnovne zaščite.

Kot so pri ZPS zapisali v sporočilu za javnost, so potrošniške organizacije iz različnih držav opravile test izdelkov za zaščito pred soncem. Od teh je 12 na voljo tudi v slovenskih trgovinah.

Cena ni zagotovilo za kakovost

Ugotovili so, da je veliko izdelkov zelo dobrih, a so našli tudi nekaj izjem. Najbolj so razočarani, da testa niso uspešno prestali trije razmeroma dragi izdelki s certifikatom za ekološko kozmetiko, med njimi tudi slovenski proizvod. Ti izdelki niso zagotovili niti osnovne zaščite pred UVB-sevanjem, so opozorili.

Po drugi strani je preizkus pokazal, da so na trgu številni izdelki, ki ponujajo odlično zaščito za nizko ceno, so dodali.

Preverjali so tudi sestavine. Potrošnikom svetujejo predvsem, naj izberejo izdelke, ki ne vsebujejo kemikalije oktokrilen. Pri kemičnem razpadu slednje naj bi namreč nastale tudi snovi, ki lahko delujejo kot alergeni oziroma motilci hormonskega sistema.

Sončna krema | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Treba jih je uporabljati pravilno

Na ZPS ob tem poudarjajo, da bi morali biti kozmetični pripravki le zadnja stopnja zaščite pred soncem. Predvsem se je treba zaščititi z oblačili in pokrivalom. Kozmetična sredstva pa je treba uporabljati pravilno.

Učinkoviti so le ob zadostni količini nanosa. "Da bi kožo zaščitili s tako visokim faktorjem, kot je zapisano na embalaži, bi morala oseba, visoka 1,80 metra, porabiti približno 40 mililitrov izdelka za celo telo (približno tri zvrhane jedilne žlice). To pomeni, da 200-mililitrska krema zadostuje največ za pet dni, saj se po kopanju, brisanju in znojenju zaščita zmanjša (ali izgubi), zato je treba kremo nanesti znova," so opisali ustrezno uporabo kreme.

Kot dodajajo na ZPS, vodoodpornost, ki je navedena na izdelkih, pomeni le, da zaščita ne upade za več kot polovico po dvakrat 20-minutnem stiku z vodo. Svarijo še, da porjavelost ne more biti zdrava in da lahko poškodbe, nevarne za razvoj kožnega raka, nastanejo, tudi če ne pride do opeklin.

Več izsledkov testa je objavljenih na spletnih straneh ZPS.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • munja 23:12 24.junij 2022.

  Nositi je treba lahka oblačila, ustrezna sončna očala in pokrivala, pa ne rabiš nobene kreme.

 • rd2dmk2 21:12 24.junij 2022.

  takole, če bi tole o sončenju držalo, potem noben afričan ali arabec ne bi preživel in bi tam živele samo dlakave kamele in zebre. in kot drugo nekje se mi vala študija ameriške mornarice, ki je ugotovila da ima podpalubno ...prikaži večo osebje več raka kot pa palubno. in zakaj če je palubno cel dan na soncu. ker podpalubno se obilno maže ves čas ko je na palubi, palubno pa le kratek čas doker ne porjavi. važno pa je da je koža vlažna, pa zato je vseen al se maže z kokosovim maslom ali olivnim oljem 1.klase .

 • Avatar luckyss
  luckyss 18:31 24.junij 2022.

  Dva neobvezujoča nasveta...Ne dajaj na kožo nečesa, česar ne moreš brez škode pojesti in drugo, več kožnih rakov povzročijo kreme kot sončenje brez zaščite...Zakaj pa je kožni rak v porastu skupaj z "modo" čim večjega mazanja in ne v upadu ...prikaži več zaradi "ustrezne zaščite" ?!