Zdravje
3799 ogledov

Te novosti bi vpeljali v zdravstvo

Bolnišnica Profimedia
Ministrstvo za zdravje bo predstavilo usmeritve zdravstvene politike za prihodnji dve leti.

Predstavniki ministrstva za zdravje bodo na novinarski konferenci javnosti popoldne predstavili usmeritve zdravstvene politike za leti 2024 in 2025. V dokumentu, ki ga je neuradno pridobila tudi STA, med drugim predvidevajo uvajanje plačevanja po kakovosti, povečanje ekip ambulant družinske medicine in ukinitev napotnic stopnje nujnosti zelo hitro.

Ministrstvo v smernicah, pod katere je podpisan državni sekretar Marjan Pintar, poudarja, da te naslavljajo področja oziroma prednostne naloge na področju zdravstva, s katerimi bodo v naslednjih dveh letih zagotovili stabilnost zdravstvenega sistema, povečali dostopnost do zdravstvenih storitev, izboljšali izide zdravljenja preko izmenjave dobrih praks med zdravstvenimi izvajalci in zagotavljanja razvoja in optimizacije organizacije dela in procesov ter zmanjševali izkazane neenakosti med prebivalci na ravni države in posameznih regij.

Do 1. junija 2024 čas za pripravo časovnega plana

Dokument med drugim do 1. junija prihodnje leto predvideva pripravo časovnega plana prenove ambulant družinske medicine. Ekipo posamezne ambulante bi po novem sestavljal specialist družinske medicine, diplomirana medicinska sestra, srednja medicinska sestra, za polovični delovni čas pa tudi administrativno-tehnični delavec. Ob prenovi ekip družinskih ambulant usmeritve predvidevajo novo standardno število glavarinskih količnikov na tim.

Usmeritve predvidevajo zmanjšanje števila stopenj nujnosti napotnic na tri - nujno, hitro in redno, pri čemer bi morale biti storitve s stopnjo nujnosti hitro po novem izvedene v mesecu dni.

Predvidena je tudi digitalizacija delovnih nalogov in nalogov za fizioterapijo, ki bi bila potrebna le za prvo napotitev, glede vseh nadaljnjih obravnav pa bi nato presojala napotna služba.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.