Zdravje
207 ogledov

Te pobude so čedalje pogostejše

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Vlada RS
Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović o tem, zakaj se mlajših s kroničnimi boleznimi proti covidu-19 ne cepi prej.

Vse več je pobud, da bi bilo treba prej cepiti tudi mlajše s kroničnimi boleznimi. "Ob tej količini cepiva, kot ga imamo trenutno, stojimo na stališču, da prioritet ne bi spreminjali. Ne gre samo za preprečevanje okužb pri tej populaciji, ki je cepljena. Preprečevanje okužb pri tej populaciji, ki v največji meri zaseda bolniške kapacitete, pomeni manj hospitaliziranih bolnikov in na ta način omogočimo ustrezno zdravljenje tudi ljudem z drugimi diagnozami," je pojasnila Beovićeva. 

Težave z dobavami cepiv so se pojavile pri vseh proizvajalcih. Cepivo Moderne prihajajo v zelo majhnih količinah, zataknilo se je tudi pri cepivu Pfizerja in AstraZenece. Slednjega cepiva naj bi EU po zadnjih podatkih dobila 60 odstotkov manj, kot je bilo naročenega. Beovićeva je dejala, da je težko napovedati, kakšen bo zaradi tega zastoj pri cepljenju. Prav tako je težko pričakovati, da bomo namesto tega cepiva dobili drugo. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Zastavlja se vprašanje, kaj narediti s tistimi, ki so dobili prvo dozo, pa so se potem okužili. "Na vsak način je treba človeka cepiti, ko preboli akutno fazo bolezni. Odziv na cepljenje je slabši, če ga cepimo v akutni fazi bolezni. Po mesecu dni lahko dobi drugo dozo," je povedala.

Vprašanje pa ostaja, ali lahko dobi cepivo kasneje. Cepivo je registrirano tako, da se drugi odmerek lahko dobi najkasneje po 42 dneh. Proizvajalec za kasnejše obdobje ne zagotavlja, da bo druga doza tako učinkovita, kot pričakujemo. "Iz izkušenj z drugimi cepivi se navadno da ta interval zelo podaljšati. Pri nekaterih zdravilih smo določne ponavljajoče se odmerke tudi opustili, zato ker se je izkazalo, da pač zadošča samo ponoven odmerek čez kar dolgo časa. Tako da verjetno lahko tudi v tem primeru – oseba je zaščitena tudi s prebolelostjo – bolnika cepimo po šestih mesecih in bo verjetno odgovor enako dober. Glede na to, da tega ne vemo, je najbrž smiselno, da se držimo konservativnega navodila, da ga cepimo po mesecu dni."

Odgovora na vprašanje, kako dolgo naj bi cepivo učinkovalo, še ni. Preliminarne raziskave o tem, koliko časa vztrajajo protitelesa, kažejo na pol leta in več. Kaj pa to pomeni in kakšna bo zaščite, je iz tega težko sklepati. "Počakati bo treba na končni odgovor. Ponuja pa se razmišljanje, da bo cepljenje treba ponavljati, ker bo slabil imunski odgovor in ker se bo virus spreminjal. Verjetno nas čaka ritem cepljenja na leto kot pri gripi. Če smo malo bolj črnogledi, morda na pol leta," je pojasnila Beovičeva.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.