Zdravje
366 ogledov

To je ključnega pomena za kakovostno življenje

zavese, ženska Profimedia
Poleg zdravega prehranjevanja in redne telesne dejavnosti je spanje ključnega pomena za telesno zdravje in učinkovito delovanje imunskega sistema, opozarja NIJZ.

Dobro spanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj med drugim izboljšuje odpornost in imunske odzive, znižuje krvni tlak, blagodejno vpliva na srce in ožilje in okrepi vrsto možganskih funkcij, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Novejši znanstveni dokazi potrjujejo splošno prepričanje, da je spanje človekova osnovna potreba. Poleg zdravega prehranjevanja in redne telesne dejavnosti je spanje ključnega pomena za telesno zdravje in učinkovito delovanje imunskega sistema, opozarja NIJZ. Je podporni steber pri krepitvi zdravja in dobrega počutja, pomaga pri uravnavanju čustev in premagovanju stresa, zato dobrodejno vpliva tudi na duševno zdravje.

Neurejeno spanje povezano z večjo umrljivostjo in obolevnostjo

Hiter življenjski slog slabo vpliva na dolžino in kakovost spanja. Redna izpostavljenost umetni svetlobi, dejavnosti, kot sta internet in televizija, ter socialni in ekonomski pritisk, skrajšujejo čas, namenjen spanju. Ne le okoljski dejavniki, tudi življenjski slog in bolezni so lahko vzrok za neredne vzorce spanja.

Spanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomanjkanje urejenega spanja je povezano s povečano umrljivostjo in obolevnostjo, stiskami in psihičnimi motnjami, zlorabo psihoaktivnih sredstev, škodljivimi učinki na zdravje in zmanjšanje splošnega dobrega počutja, zmogljivosti in produktivnosti. Prav tako prispeva k povečanju stroškov zdravstvenega varstva, neposrednih gospodarskih stroškov, števila nezgod pri delu in prometnih nesreč.

Za urejeno spanje pa je potrebna več kot le zadostna dolžina. Pomembni so tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in reden urnik spanja, še opozarja NIJZ. V priporočilih za zdravo spanje med drugim svetujejo redno telesno aktivnost, uporabo primernega ležišča, vzglavnika in posteljnine, spanje in vstajanje ob vedno isti uri in izogibanje kofeinu, alkoholu in kajenju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.