Zdravje
2105 ogledov

To je meja, do katere lahko gre UKC Ljubljana

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
V UKC Ljubljana bi lahko pripravili največ 105 postelj za bolnike s covidom-19, ne da bi trpele ostale dejavnosti.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je dejal, da bi lahko organizirali 105 postelj za bolnike s covidom-19, od tega 25 intenzivnih, 50 na navadnem oddelku in dodatnih 30 za asimptomatske oskrbovance domov za starejše. Če bi obravnavali še več bolnikov s covidom-19, pa bi morali začeti ustavljati druge programe v UKC.

"Ko pridemo do teh številk, ustavljamo druge programe. Naredili bomo vse, kar lahko, da programov ne bomo krnili. Če bo pri maksimalni vzpostavitvi teh kapacitet problem s kadrom, zlasti zdravstvene nege, bomo najprej ukinili dodatne programe in nato vse, kar ni življenjsko nujno," je dejal Poklukar v pogovoru za STA.

Ob morebitnih izrednih razmerah pa bi opravljali le še tiste programe, ki rešujejo življenja. "Vse ostalo morda lahko počaka. Ampak potem se bo preneslo to čakanje v naslednje leto in tega ne bo nikoli konec in zdravje ljudi bo bistveno slabše, kot je bilo pred epidemijo. Zato je naš cilj, da zdravstva ne ustavljamo," je dodal.

medicinska sestra | Avtor: Profimedia Profimedia

Meje bodo postavljale kadrovske kapacitete

Pri tem je po njegovih besedah najdragocenejši kader. "Kadra ne moreš kupiti čez noč, visoko strokovnega kadra ne moreš vzgojiti čez noč. Tukaj bodo ravno kadrovske kapacitete postavljale meje, do kam sežemo oz. koliko zmoremo v celotnem zdravstvu," je dejal.

Zato so že v prvem epidemičnem valu začeli usposabljati dodatne zdravnike za delo z ventilatorji za umetno predihavanje bolnikov. Tako so jih do konca junija izobrazili 93.

Ker nenehna oskrba enega bolnika v intenzivni terapiji zahteva pet medicinskih sester na dan, polnijo tudi te vrste. Medicinske sestre poskušajo v večji meri krožiti v intenzivnih enotah, naredili so seznam sester, ki so že v preteklosti delale v intenzivnih enotah in bi jih lahko ponovno vključili. Angažirali so več študentov zdravstvene nege, predlagali so tudi, da diplomanti zdravstvene nege v primeru poslabšanja epidemiološkega stanja dobijo začasno licenco za opravljanje dejavnosti. Med svoje vrste so povabili sestre, ki so se v zadnjih letih upokojile, da bi jih vključili na tista področja, kjer zaradi starosti ali drugih omejitev ne bi bile ogrožene, našteva Poklukar. Poleg tega so s pomočjo zavoda za zaposlovanje poiskali kandidate za bolničarje, ki že opravljajo trimesečno izobraževanje.

Drugi val je bistveno večji izziv

V prvem epidemičnem valu je bilo po njegovih besedah organizacijsko lažje, saj so zaradi ustavitve drugih dejavnosti imeli precej kadra na voljo doma, v pripravljenosti, če bi več sodelavcev zbolelo za covidom-19. "Zdaj je bistveno večji izziv in tudi hkrati spoznanje prvega vala, da je to nujno potrebno, da nekovidske programe vzdržujemo tako rekoč za vsako ceno," poudarja Poklukar.

Doslej so v UKC potrdili okužbo z novim koronavirusom pri več kot 60 zaposlenih, skoraj vsi so se po njegovih navedbah okužili zunaj UKC. Ob tem je poudaril, da tudi če so sporočili, da se počutijo slabo, kakšen dan pozneje, je upoštevanje osnovnih ukrepov, to so uporaba mask, razkuževanje oz. umivanje rok ter ohranjanje fizične razdalje, preprečilo prenos virusa.

Kirurške maske | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi mask intervencije tudi v UKC

Tudi nekateri zaposleni na UKC na začetku epidemije niso preprosto sprejeli obveze glede nošenja mask. "Potrebnih je bilo kar nekaj intervencij," je priznal Poklukar in dodal, da njihova služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb nenehno kroži znotraj UKC in nadzirajo izvajanje teh ukrepov.

Ob tem je tudi prvi mož UKC pozval vse državljane, naj se držijo preprostih preventivnih ukrepov, s katerimi lahko "ohranimo službe, plače, delovanje šol, zdravstva in rešimo največ življenj", a terjajo striktnost vseh. "Če hočemo imeti jutri družbene pogoje, s katerimi v času epidemije ne bomo obremenili naših otrok, potem je nujno, da se držimo pravil, da so ta za vse enaka in da se vse, ki se jih ne držijo, tudi ustrezno kaznuje," je bil jasen.

Sicer pa Poklukar pravi, da je epidemija covida-19 na UKC na določenih področjih vplivala tudi pozitivno - poleg pospešitve investicij tudi na nekatere čakalne vrste. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.