Zdravje
31023 ogledov

To je pogoj, ki ga bo vlada upoštevala za razglasitev zelene faze

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Za razglasitev zelene faze oziroma konca epidemije bo Slovenija morala doseči evropski zeleni kriterij.

"Epidemiološka situacija glede covida-19 se delno umirja, nismo pa še tam, kjer bi si vsi želeli," pravi Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Strokovna skupina bistvenega sproščanja ne bo predlagala

Strokovna skupina, ki se bo sestala danes popoldne, vladi ne bo predlagala bistvenega sproščanja, je povedala Logarjeva.
"Glede na to, da smo razdelili sproščanje ukrepov na fazo v epidemiji in po epidemiji in glede na to, da epidemija še traja, bistvenega sproščanja ne bomo predlagali, pogovori bodo šli v smeri tega, kako v času epidemije in sorazmerno slabih epidemioloških rezultatov ohranjati ukrepe, da se stanje ne poslabša."

Po lastnih kriterijih zeleni, po evropskih rdeči 

Slovenija sicer izpolnjuje lastne kriterije za to, da smo v zeleni fazi, ne pa tudi evropskih kriterijev, po katerih smo še vedno v rdečem območju. "To pomeni, da v primerjavi s številnimi drugimi državami, imamo bistveno slabšo epidemiološko situacijo in zaradi tega so tudi pri nas potrebni določeni ukrepi," pravi Logarjeva.

Zeleno fazo bomo razglasili, ko bomo zeleni po evropskih kriterijih

Na vprašanje, kdaj bo strokovna skupina vladi predlagala razglasitev zelene faze (ko velja le še PCT pogoj) in razglasitev konca epidemije, Logarjeva odgovarja: "Da sprostimo vse ukrepe, oziroma, da ostanejo le splošni ukrepi, bi morali biti nekje na evropskih zelenih številkah, torej manj kot 25 na 100 tisoč prebivalcev."

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji je 173 in smo glede na semafor EU v rdeči fazi. IJS predvideva, da bi v rumeno fazo prešli sredi junija. 

Logarjeva opozarja pred prehitrim sproščanjem

"Iz izkušenj v zadnjem letu vemo, da prehitro in nekontrolirano sproščanje ukrepov zelo hitro privede nazaj k temu, da se začne število okužb povečevati." Situacija v Sloveniji je trenutno taka, da moramo biti kljub temu, da nam gre na bolje, previdni in upoštevati ukrepe, ki so v veljavi, poudarja vodja strokovne skupine. 

 
Komentarjev 22
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:08 08.junij 2021.

  V Slo smo imeli hude koronske ukrepe v primerjavi z drugimi EU državami, sedaj pa nas bi radi prepričali kako fajn so, ker po naše smo zeleni, čeprav v EU še vedno po številkah pašemo med rdeče. Vlada in stroka, ...prikaži več hvala ker se delate norca iz ljudi, ki vam plačo dajejo.

 • JZekspert 23:42 07.junij 2021.

  Brez konkretne motorke se tole sploh nikoli ne bo nehalo #motorkarevolucija

 • krucefiks 20:19 07.junij 2021.

  obstajajo samo barvne faze ,torej je nemogoče priti do normalnega,ste že odločili da bodo ukrepi pa četudi samo majhni,cepljenje se takoj ustavi če se epidemija neha,ker je testno in še lep cajt bo tako ,banda prekleta