Zdravje
848 ogledov

To je pravi namen hitrih testov

hitro testiranje Anže Petkovšek Brezplačno hitro testiranje za virus Covid-19 na Kongresnem trgu.
Hitri testi so najbolj uspešni pri osebah pri katerih je prisotnega veliko virusa, kar pomeni, da so tudi visoko kužne.

Po tem, ko je bilo razkrita lastniška struktuta podjetja Majbert Pharm, ki je posel s hitrimi testi za množično testiranje dobilo na javnem razpisu, je ministrstvo za zdravje je Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) naložilo preverjanje zanesljivosti hitroh testov.
Javnost je razburil predvsem podatek analize NLZOH, ki kaže na to, da so testi pri asimptomatskih osebah le 44 odstotno zanesljivi. Gre sicer za delni rezultat, saj še ni dosežen zadostni vzorec 50 PCR pozitivnih preiskovancev in se vzorčenje nadaljuje. 

"Brez hitrih testov oseb brez simptomov sploh ne bi testirali"

"Brez hitrih testov oseb brez simptomov sploh ne bi testirali,"na svojem Twitter profilu razlaga Zarja Muršič, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica, ki sodeluje tudi pri projektu Sledilnik za covid-19.

Tudi če ujamemo le polovico asimptomatskih oseb, je to več, kot bi jih brez uporabe hitrih testov. Prave asimptomatske osebe, ki ne kažejo nobenih simptomov skozi celotno obdobje, ko bi prisotnost virusa lahko zaznali s PCR testom, naj bi virus širile manj kot tiste v predsimptomatskem obdobju in tiste s simptomi. Vseeno jih s PCR testiranjem, usmerjenim predvsem v simptomatske osebe, ne zaznamo in zato živijo njihovo vsakdanje življenje in imajo v tem času lahko tudi veliko stikov, s čemer se verjetnost prenosa poviša," poudarja Muršičeva.  

"Torej: tudi “slabi”, manj zanesljivi, a hitri in cenejši testi so lahko ob pravilni in usmerjeni strategiji, ključni igralec v tekmi, kako prehiteti koronavirus," pravi dr. Zarja Muršič. 

Včeraj s hitrimi testi zaznali 300 oseb

"Želeli bi še  enkrat poudariti, da hitri testi ne predstavljajo nadomestila PCR teste in ga tudi nikoli ne bodo. Njihov namen je namreč, da čim hitreje in na najbolj enostaven način v celotni populaciji prepoznamo okužene posameznike," je na današnji novinarski konferenci zaradi izraženih dvomov glede učinkovitosti testov, danes poudarila vladna govorka Maja Bratuša. 

Včeraj s hitrimi testi odkrili 300 oseb

Včeraj so s hitrimi testi odkrili 300 oseb, "Če hitrih testov ne bi bilo, teh potrditev ne bi bilo in te osebe ne bi vedele, da so kužne.  Vsak med nami lahko nosi virus in na ta način lahko odkrijemo kdo je okužen pa morda niti ne ve, da je okužen. To predstavlja zelo pomemben korak pri zamejevanju virusa," pravi Bratuša.

Več lažno negativnih kot lažno pozitivnih

Občutljivost hitrih antigenskih testov, ki pove, kolikšen delež s PCR pozitivnih vzorcev je bilo tudi s hitrimi testi pozitiven, je bila v celotni skupini preiskovancev - tako simptomatskih kot tistih brez simptomov - 81,68-odstotna, navajajo v NLZOH. Medtem ko je bila specifičnost hitrih testov, ki pove, kolikšen delež s PCR negativnih vzorcev je negativen tudi s hitrim testom, 99,59-odstotna.

V skupini celotnih preiskovancev so torej lažno pozitivne rezultate dali trije hitri testi, lažno negativne 37 hitrih testov.

Več kot je virusa, večja je verjetnost, da bo hitri test okužbo pokazal

Verjetnost, da bo hitri test odkril pozitivno osebo, tako narašča s količino prisotnega virusa, še sporočajo z inštituta. "Treba je povedati, da vsi proizvajalci zelo jasno pišejo v navodilih, da je hitri test namenjen dokazovanju pri simptomatskih bolnikih med prvim in petim dnevom okužbe, če okužba traja dlje, je nezanesljiv, tudi v čisto prvem delu lahko ne pokaže okužbe," je že novembra, pred nakupom hitrih testov, poudarjal Miroslav Petrovec, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Test torej odkrije tiste osebe, ki imajo v sebi veliko virusa in so tudi zelo kužne za okolico. 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.