Zdravje
14590 ogledov

To je regija, kjer najbolj pretiravajo pri alkoholu

rdeče vino, čokolada Profimedias
Slovenija je v vrhu EU po posledicah škodljivega pitja.

Slovenija je v vrhu držav članic EU po posledicah škodljivega pitja, nad evropsko povprečje se uvrščajo vse slovenske regije. Dolgoročne posledice prekomernega uživanja alkohola so pogost vzrok sprejemov v bolnišnico. Najvišja stopnja bolnišničnih obravnav zaradi alkohola je na Gorenjskem, najnižja pa v obalno-kraški regiji, kažejo podatki NIJZ.

Prekomerno uživanje alkohola predstavlja enega glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje, saj lahko povzroča zasvojenost ter več kot 60 različnih bolezni, stanj in poškodb, so še opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V spodnji tabeli so prikazani podati o povprečni stopnji bolnišničnih obravnav pri starejših od 15 let zaradi bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu, na 1000 prebivalcev med letoma 2012 in 2016 po regijah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar praufo
  praufo 17:21 29.december 2018.

  statistika, torej uradni primeri, neuradno pa doma zapiti primeri, ki jih je nešteto, ne vem kaj je na gorenjskem, mogoče šnaps, vina pač ni, mogoče pivo ... čista manipulacija

 • Kolr 15:31 29.december 2018.

  Ha ha ha... a Dolenske pa sploh ni na seznamu. Prevelik zicer ...ha ha. Bravo fantje...

 • Kolr 15:29 29.december 2018.

  Saj gorenjska je moja mati...primorci so pa itak picke...