Zdravje
2590 ogledov

To menijo nekateri epidemiologi o smiselnosti obveznega nošenja mask

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
V Združenih državah Amerike število okuženih s covidom-19 ponovno narašča. Ponekod so ponovno uvedli obvezno nošenje mask.

Število ljudi, okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2 in hospitaliziranih zaradi covida-19, v Združenih državah Amerike znova narašča. Narašča tudi število umrlih, piše The New York Times. Obenem razpoložljivi podatki kažejo, da je v zadnjih šestih mesecih več kot polovica Američanov zbolela za covidom-19 in je zato malo verjetno, da bi ga znova zboleli, piše New York Times.

Mnogi so v razpravah o možnih rešitvah za morebitni novi val omenjali obvezno nošenje zaščitnih mask. Šole v Philadelphiji, Pennsylvaniji, Providence na Rhode Islandu, Berkeleyju v Kaliforniji in Brooklynu v Massachusettsu so znova uvedle obvezno nošenje zaščitnih mask. Newyorški župan Eric Adams se po drugi strani za ta ukrep ni odločil, zaradi česar je bil deležen kritik, da je podlegel "utrujenosti zaradi covida", namesto da bi uvedel nujne ukrepe za varovanje javnega zdravja.

Vendar številni ameriški uradniki in politiki trdijo, da obvezno nošenje mask v zadnjih dveh letih ni bistveno zmanjšalo število okužb s covidom-19. Glede na širjenje bolj nalezljivih različic koronavirusa nekateri še naprej gojijo dvom v njihovo učinkovitost.

"Zaščitne maske delujejo, a ukazi za njihovo obvezno nošenje ne," je dejala dr. Shira Doron, epidemiologinja v medicinskem centru Tufts v Bostonu v Massachusettsu.

Učinkovitost le pri pravilnem izvajanju ukrepa

Laboratorijske študije so sicer večkrat dokazale, da maske lahko učinkovito preprečujejo širjenje koronavirusa. A podatki iz ameriških mest kažejo, da se je covid enako hitro širil v mestih, kjer je bilo treba nositi maske, in v tistih, kjer niso. Eno najhujših žarišč na svetu je nedavno izbruhnilo v Hongkongu, mestu, kjer so skoraj vsi državljani skoraj nenehno nosili maske.

Pomemben vidik pa je tudi upoštevanje ukrepa. Študija z Univerze v Minnesoti kaže, da med 25 in 30 odstotkov Američanov nosi maske na način, ki ne pokrije nosu. Ukrep so kršili tudi potniki na letalih, ki so sneli maske pri pitju, obiskovalci restavracij pri vstopu v prostor, šolarji in številni drugi.

Dr. Aaron Carroll z Univerze Indiana, je pred kratkim za Times zapisal: ''Namesto da bi se še naprej prepirali o stvareh, ki so postale brezupno politizirane, kot je obveznost nošenja mask, bi se lahko v javnem zdravstvu osredotočili na druga prizadevanja, ki bi lahko prinesla veliko več uspeha."

Hkrati pa podatki o cepljenju kažejo nasprotno podobo. Cepljenje pomembno vpliva na število umrlih zaradi covida v danem okolju. Mesta z večjo precepljenostjo so zabeležila tudi bistveno manj smrti kot covid.

Ljubljana ulica ljudje Slovenija Slovenija Stroka: "Pričakovano se je začel nov val covida!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.