Zdravje
382 ogledov

To nalogo si je zadala njegova vlada

Pes starejši človek Profimedias
V enem letu se je število starejših v Sloveniji povečalo za 11.000.

Ob mednarodnem dnevu starejših, 1. oktobru, starejši v Sloveniji opozarjajo na nujnost ukrepov, ki bi poleg aktivnega staranja in posebne skrbi za zdravje omogočili dostojno bivanje, pa naj bo v domačem okolju ali v domu za starejše. Kot zagotavlja premier Marjan Šarec, si je vlada za eno ključnih nalog zadala ureditev dolgotrajne oskrbe.

Premier je namreč ob mednarodnem dnevu poudaril, da želi vlada urediti dolgotrajno oskrbo, ki bo upravičencem omogočala svobodno izbiro oblike oskrbe s kakovostnimi socialnimi in zdravstvenimi storitvami. Poleg tega bodo krepili dolgotrajno oskrbo v skupnosti, je napovedal.

Znižanje splošne stopnje revščine, še posebej med starejšimi, mora biti po njegovih besedah prednostna naloga in želja vsake razvite družbe. Pokojnine pa morajo zagotavljati dostojno življenje upokojenk in upokojencev.

Starejši borci za človekove pravice

Predsednik vlade bo tudi osrednji govornik na današnjem odprtju že 18. festivala za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, katerega častni pokrovitelj je. V treh dneh se bodo na festivalu, ki bo potekal pod geslom Vsi smo ena generacija!, zvrstili izobraževalni in kulturni dogodki, strokovne razprave in delavnice za vse generacije. Organizirajo ga Zveza društev upokojencev Slovenije, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podjetje Proevent.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je 1. oktober razglasila za mednarodni dan starejših leta 1990. Tokrat poteka pod geslom Priznavanje pomena starejših borcev za človekove pravice. ZN tako pozivajo k priznanju pomena starejših borcev za človekove pravice na vseh ravneh, od lokalnih do mednarodne skupnosti. V letu, ko mineva 70. obletnica splošne deklaracije o človekovih pravicah, pa vabijo tudi k poudarjanju pravic iz deklaracije in pomena, ki ga imajo v vsakdanjem življenju starejših.

V Sloveniji je bilo 1. januarja starih 65 let ali več nekaj nad 401.000 ljudi ali skoraj vsak peti. Med njimi je bilo 58 odstotkov žensk. V enem letu se je število starejših povečalo za 11.000. V domovih za starejše je bivalo 4,3 odstotka starejših.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.