Zdravje
19764 ogledov

Kako se zaščititi pred strelo

nevihta EPA
Na Bledu je nevihta že divjala.

"To ni bila strela z jasnega," glede sobotnega udara strele na Bledu, zaradi katerega sta bili huje poškodovani 40-letna nosečnica in njena šestletna hčerka, pravi Goran Milev iz Elektroinštituta Milan Vidmar, kjer deluje Slovenski center za avtomatsko lokacijo atmosferskih razelektritev.

"Ljudje so zagotovo slišali grmenje"

Naprave na inštitutu so zaznale, da so na okoliških hribih že dlje časa bliskale strele, torej, da se je odvijala nevihta. "Ljudje so zagotovo slišali grmenje," je prepričan Milev. Skrivanje pod drevesom tako nikakor ni bila varna odločitev. Visoka drevesa, posebej, ker so koničaste oblike, so prva, ki privlečejo strelo nase.

Vedno znova opozarjamo, da se je ob nevihti najbolj primerno skriti v grajene objekte, najbolje take, ki imajo tudi strelovod. Različni kioski, nadstreški, odprte garažne hiše, šotori, steklenjaki in druga na pol odprta ali majhna poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni, opozarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Najbolj tvegano območja v času neviht so zatočišča pod drevesi, kozolci in seniki, še posebej, če so ti na samem ali na vrhu hriba. 

Če vas nevihta ujame na prostem

"Če pa vas nevihta ujame v naravi, skušajte poiskati čim nižji predel in ravnati tako, da boste imeli najmanjšo stično površino z zemljo. Sedete na tla in noge stisnete k sebi. Najnevarneje je stati v razkoraku," razlaga Milev. Počepnite tako, da stojite na tleh samo s stopali ali na prstih. Stopala naj bodo čim bolj skupaj.   

Letno se v Sloveniji zgodijo od trije do štirje primeri, ko je strela vzrok poškodb ali smrti. Če strela udari neposredno v človeka, je ta udar smrtonosen, vendar je verjetnost, da strela udari neposredno v človeka, majhna. 
 

V kampu v avto, nikar na teraso lokala

Nevarnost udara strele je tako velika tudi v kampih, saj se ob udaru strele lahko pojavi napetostni lijak, ki zajame šotor, zato Milev svetuje, da se med nevihto umaknete iz šotora na varno, bodisi v avtomobil, ki s svojo kovinsko konstrukcijo deluje kot Feradeyeva kletka, bodisi v počitniško prikolico, če ta ni cela iz plastike, pa v skupne toaletne prostore oziroma v lokal. "Nikakor pa ne na teraso lokala, saj poznamo primer, ko so ljudje zbežali na teraso lokala, pa je strela potem udarila ravno tja."

Ko zaslišite grmenje, je čas, da se umaknete na varno, saj je nevihta takrat okoli 10 kilometrov vstran od vas.

Tragični dogodek na pogrebu

Prav tako strele ne izzivajte z dežnikom, ki je prav tako prevodnik. Zložite ga in položite na tla. "Verjetnost, da bi vas zaradi dežnika zadela strela, je majhna, vendra je kljub temu potrebna previdnost. Precej let nazaj se je zgodilo, da je strela udarila v prapor, ki ga je na pogrebu držal praporščak in se je tako na samem pogrebu zgodil še en tragičen dogodek," pripoveduje Milev.  

Prav tako se med nevihto takoj umaknite iz vode in se od nje oddaljite. V čolnu se skušajte skloniti čim nižje in se ne dotikati vode. 

Smrtnost od 15- do 20-odstotna

Pri udaru strele najpogosteje poškodovancu zastane srce, praviloma pa tudi neha dihati, vendar ob ustrezni prvi pomoči večina poškodovancev preživi. Na NIJZ ocenjujejo, da je smrtnost 15- do 20-odstotna. Poškodovanci pogosto utrpijo opekline, okvare živčnega sistema, zlome kosti, izgubo sluha, vida, zmedenost, nezavest in izgubo spomina. Na NIJZ svetujejo, da poškodovanec, četudi se ne počuti slabo, poišče zdravniško pomoč. Nekatere okvare notranjih tkiv, npr. živčevja, žil, srca, imajo lahko resne posledice, ki se pokažejo šele čez nekaj časa.

Prva pomoč ponesrečencu

"Ponesrečencu lahko nudimo prvo pomoč takoj, za nas nevarnosti ni več," poudarja Milev. Ponesrečenec potrebuje takojšnjo pomoč, zato takoj pokličite službo nujne medicinske pomoči. Pri nezavestnem poškodovancu preverite dihanje in srčni utrip:
- kadar nezavesten človek diha in ima srčni utrip, ga položimo v bočni položaj za nezavestnega
- kadar nezavesten človek ne diha, sprostimo dihalno pot. Če to ne pomaga in človek še vedno ne diha, takoj začnemo z zunanjo masažo srca in z umetnim dihanjem usta na usta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3