Zdravje
3878 ogledov

To so cepiva proti covidu, ki bodo imela prednost

Cepljenje
Prednost bodo imeli tisti, ki bodo razvili cepivo za otroke.

Po tem, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) včeraj začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac, je nacionalni koordinator cepljenja Jelko Kacin danes dejal, da novih cepiv v mesecu maju ni pričakovati. Poleg Sinovacovega so v tekočem pregledu še tri cepiva, med njimi ruski Sputnik, ki ga je EMA začela pregledovati že marca. 

Cepivo naj bo proizvedeno v EU

Kot pravi Jelko Kacin, si Evropska unija, preko katere potekajo dobave cepiv, prizadeva, da bi bila cepiva proizvedena znotraj EU. Razlog za to so predvsem težave z britanskim podjetjem Zeneca, ki znatno zamuja z dobavami cepiva in cepilne načrte držav članic postavlja na glavo. "Cepivo tega podjetja znatno zaostaja, saj z njim cepijo britanske državjene," je jasen Kacin. 

Cepivo za tretji odmerek naj pokrije čim več mutacij

Predvidoma od šest do osem mesecev po drugem odmerku cepiva bo najverjetneje potrebno ponovno cepljenje, a tokrat, kot pravi Kacin, le z enim odmerkom.
Katero cepivo bo uporabljeno za posameznika pri tretjem odmerku, še ni znano. "Odvisno je od tega, katero cepivo je bilo uporabljeno prej in katere mutacije se bodo razvile do takrat, ko bo treba cepiti," pravi Kacin. 

Cepivo, ki bo pravočasno na voljo

"Želimo imeti nabor cepiv, želimo biti odporni," pravi koordinator ceoljenja. EU naj bi se ta teden seznanila z delovanjem drugačnih cepiv, ki bi bila primerna za uporabo v zimi prihodnje leto. "Moramo biti pripravljeni, da bi že decembra imeli na voljo drugo cepivo, ki ima dodatno vrednost, ko gre za seve in mutacije," pravi Kacin. 

Cepivo, s katerim bodo cepljeni tudi otroci

Tako zaradi zapletov, ki se po prebolelem covidu pojavljajo tudi med mladimi, kot zaradi zagotavljanja zadostne precepljenosti, je že nekaj časa govora tudi o cepljenju mlajših. Kot je znano, so cepiva Moderne, AstraZenece in Johnson&Johnsona registrirana za starejše od 18 let, cepivo Pfizer pa za starejše od 16 let. "Zelo se trudimo, da bi spustili starostno mejo in bi s cepljenjem zajeli tudi mlaše generacije pod 18 let," pravi Kacin. "Tisti proizvajalci, ki bodo ta cepiva lahko zagotavljali, bodo imeli prednost."

Komentarjev 1
  • suineg7878 19:03 05.maj 2021.

    Stran 67! Vse jasno? https://cdn.pfizer.com/pfizercom/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdf