Zdravje
2641 ogledov

To so najpogostejše lepotne operacije med Slovenci

lepotne operacije Profimedia
"Zakaj bi bilo torej normalno, da pustimo telesu propadati?" se sprašuje lepotni strokovnjak Andrej Testen, ki ga veseli, da je trend lepotnih operacij tudi v Sloveniji v vzponu.

Dr. med., specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije Andrej Testen je posameznik, na katerega se je obrnila že marsikatera znana slovenska estradnica. Zelo dobro pozna smernice lepotnih idealov, saj se z njimi dnevno srečuje na delovnem mestu.

Andrej Testen | Avtor: Tibor Golob Tibor Golob
Ambulanti ima dve, V Ljubljani in Mariboru, prav v obeh pa ima termine zasedene od dneva do večera. To nakazuje, da je zanimanje za njegove usluge in lepotno industrijo na sploh v porastu. Pri tem pa opozarja, da telo ne loči med estetskimi in ostalimi posegi ter je nivo stresa pri operacijah identičen. Zato si je za rehabilitacijo nujno treba vzeti čas. 

 

Živimo v času družbenih omrežij in želje po večni mladosti. Menite, da popolna lepota res zahteva posege? Ali je pogoj za lepoto res popolnost, po kateri vsi tako radi hrepenimo? Je lep videz pomemben za našo srečo, ali nas je v to razmišljanje prisilila sodobna družba?
Moto Estetike Testen je: zdrav duh v lepem telesu. Lepo telo je večinoma zdravo telo. To sicer ne pomeni popolnost za vsako ceno, ampak najboljši približek temu. Spremenilo se je tudi samo razmišljanje ljudi. Najboljši primer je ženska po porodu. Ko pride v ambulanto in vidiš, da se trudi; se pravilno prehranjuje, je uspešna, redno telovadi in ima lepo oblikovano telo ..., razen, prsi, ki so bile zaradi nosečnosti raztegnjene do te mere, da ji pri sklanjanju padajo ven iz modrcev in kopalk, kože na trebuhu, ki je morda strijasta in povešena, ter ima morda še diastazo mišic. Si pa lahko finančno privošči operacijo, ki bo dvignila njeno samozavest in samopodobo. Zakaj torej ne? Časi, ko so ženske rodile, se zapustile in so stale samo za 'šporhetom,' so mimo. Zdaj je njihov čas in jaz jim samo pomagam pri tem, kjer si same ne morejo.

Ali Slovenci področju lepotne kirurgije pretiravamo, ali je estetska kirurgija pri nas še vedno neke vrste tabu? Kakšno je zanimanje za vaše storitve, če ga primerjate s časom, ko ste začeli delovati na tem področju?
Zanimanje za estetske posege v Sloveniji je tako kot po celem svetu v porastu. Mednarodno združenje plastičnih kirurgov, ISAPS, vsako leto opravi statistiko posegov. Tako se tudi ve, kateri posegi so najpogostejši, kateri v porastu itd. Seveda pa je porast strank verjetno odvisen tudi od imena, ki si ga z leti ustvariš.

Ženska, ogledalo | Avtor: Profimedia Profimedia
Živimo v času, ko se tabuji estetske kirurgije rušijo, in prav je tako. Ljudje smo za mentalno zdravje vajeni skrbeti celo življenje, trenirati možgane tudi, ko smo starejši, obstajajo namreč šole za tretje starostno obdobje. Zakaj bi bilo torej normalno, da pustimo telesu propadati? Pretiravanje pa je odvisno od kirurga, in do katere meje popusti. Vsaka operacija pusti posledice, pretiravanje morda na kratki rok ne pusti vidnih posledic, na dolgi rok pa je posledice pretiravanja vedno več moč opaziti. Predkratim sem bral članek, da je imela Lepa Brena že peti face lift. Vsaka dodatna operacija poveča tudi verjetnost za zaplete. Sicer pa moram priznati, da imam srečo, saj večina mojih strank ne želi pretiravati in imajo zelo dober smisel za estetiko.

Plastične operacije Magazin Fotografije prvih plastičnih operacij

Kakšen je profil strank, ki se odloči za koriščenje vaših uslug? Kakšen je odstotek žensk in kakšen moških? Kako pa je s starostno omejitvijo?
Večinoma gre za stranke, ki skrbijo za svojo zunanjost, kar pa ne pomeni, da so pretirano obremenjene z videzom. Večji delež gre za ženske po porodu, ki si želijo odpraviti posledice nosečnosti.

Pri posegih še vedno prednačijo ženske, sicer pa se odstotek moških v zadnjih letih veča, predvsem pri ambulantnih posegih, kot so pomlajevanje z botoksom in hialuronsko kilsino (polnili), ter tudi pri operativnih posegih. Tu je na prvem mestu oblikovanje telesa z liposukcijo.

Kako pa je s starostno omejitvijo?

Poseg se lahko opravi šele, ko je stranka polnoletna. Je pa res, da je strank, ki so stare 18 ali 19 let relativno malo. Takrat pridejo najpogosteje na korekcijo nosa ali štrlečih uhljev.

Kakšno je počutje strank, ko se obrnejo na vas? Jim je nerodno, jih morda skrbi, kaj bo rekla okolica? Želijo operacijo pred družino skriti? Verjetno je pri moški populaciji stvar še nekoliko bolj zapletena, se motim?
Čisto odvisno. Nekaterim ni nerodno, spet drugim malo bolj. Treba je prebiti led, saj se vsem zdi, da kaj tako groznega še nisem videl. Ni problem, če želijo poseg skriti pred družino in prijatelji. Včasih se zgodi, da želijo poseg skriti pred vsemi, tudi pred partnerji. V tem primeru jim svetujem, da povedo za poseg, saj pred partnerji rezultata na dolgi rok ne bodo mogli skriti.

Kakšen je po vašem mnenju odnos javnosti do estetske kirurgije? Se je z leti ta odnos kaj spremenil? Zdi se tudi, da je imeti plastično operacijo neke vrste trend.

lepotne operacije | Avtor: Profimedia Profimedia
Z razmahom družbenih omrežij in objavljanjem slik se je spremenilo tudi mnenje o estetskih posegih. Gre pa trend estetike v zadnjih letih bolj v smer, manj je več. Se pravi ,da se opravi poseg, kjer se ne vidi in ne opazi takoj, kaj je bilo spremenjeno. Opazi se zgolj neko spremembo na bolje. Plastični posegi sicer postajajo trend, je pa res, da je razkazovanje rezultatov odvisno tudi od mentalitete naroda.

V Italiji se na primer po posegih na obrazu, tudi ko to ni potrebno, obraz povije, ali pa se ga oblepi bolj, kot bi bilo potrebno, saj si stranka želi, da ljudje opazijo spremembe. Pri njih je to neke vrste statusni simbol. Pri mojih strankah tega ne opažam, kar me veseli. Edino pravilno je, da se za estetski poseg odločiš zase, ter da varuješ zasebnost, saj je to pravica vsakega posameznika.

Kaj storite v primeru, ko po vašem mnenju stranka ne potrebuje operacije, ki si jo želi? Ali imate na tem mestu tudi neke vrste moralni zadržek? V katerih primerih strankam operacije odsvetujete in kako se na to odzovejo?
Se je že zgodilo, da sem stranko zavrnil zaradi nerealnih pričakovanj, ali pa ko vem, da bo imela stranka po operaciji probleme. To tudi odkrito povem in razložim, kaj se lahko zgodi, če bi se za operacijo odločila. V estetski kirugiji je namreč tako, da je vse odvisno od pričakovanj. Najbolj pomembno pa je zadovoljstvo stranke, zadovoljstvo kirurga ob tem je le bonus in ta del je za stranko nepomemben. Zato je ključno, da se pred posegom pogovori o vseh možnih zapletih in posledicah, ter rezultatu posega.

Katere operacije so trenutno najbolj priljubljene med ženskami in katere med moškimi?
Med ženskami po statistiki ISAPS-a prednjači povečanje prsi, edino v Turčiji prevladuje operacija nosa. Pri moških pa liposukcija, razen v Turčiji, kjer je to presajanje las.

Moški Zdravje V moda jim vbrizgavajo botoks

Znan je rek: "Za lepoto je treba potrpeti," in velikokrat tovrstne operacije res zahtevajo dolgotrajno okrevanje. Se velikokrat zgodi, da je zaradi zapletov potrebno daljše okrevanje?
Problem pri estetskih operacijah je ta, da smo jih kirurgi izpili do te mere, da se večino posegov opravi ambulanto. Kar pomeni, da gre stranka isti dan domov. Kar pa seveda ne pomeni, da se rahabilitacija konča naslednji dan. Celjenje po navadi traja približno leto dni, v tem času se rezultat posega še spreminja. Sama akutna rehabilitacija pa za večino posegov traja do dveh tednov. Po operacijah so seveda možni tudi zapleti, ki so sicer zelo redki, so pa možni. Zapleti lahko akutni del rehabilitacije močno podaljšajo, na kar je treba stranko pripraviti. Čeprav so s tem vsi seznanjeni, nihče nanje resno ne računa.

Vsaki stranki, tudi tistim, ki so bile operirane drugje in pridejo k meni, ker so bile z rezultatom na tak ali drugačen način nezadovoljne, povem isto. Vsak kirurg se maksimalno potrudi za vsako stranko, saj si nihče ne želi nezadovoljnih strank. Zapleti pa so možni vedno. Tisti, ki trdijo, da zapletov nimajo, lažejo, nič ne delajo, ali pa nimajo nikakršne kontrole nad svojim delom. Vsaki stranki sem v takem primeru maksimalno v oporo. To je največ, kar lahko v teh redkih primerih storiš.

Predvidevam, da je večina pacientov ob trenutku, ko snamejo prevezo in zagledajo novo podobo nad njo navdušena. Kaj pa se zgodi v primeru, ko operacija ne izpade tako, kot so si sami morda zamislili? 
Večinoma imam to srečo, da so z rezultati zelo zadovoljne. V nasprotnem primeru seveda poskušaš stvar korigirati. Razložiti, da končni rezultat še ni viden po enem tednu, ampak po letu dni. Pri posegih so vedno možni štirje scenariji. Prvi je, da sta obe strani zadovoljni, drugi, kjer je zadovoljna stranka, kirurg pa ne popolnoma, saj veš, da je lahko rezultat boljši. S tem sicer lahko živiš, saj je najpomembnejše zadovoljstvo stranke. Tretji, kjer sta oba nekolilo nezadovoljna in ni idealno, ampak se da korigirati, saj sta nezadovoljna zaradi iste stvari, morda male asimetrije, vidne brazgotine. In četrti, ko je stranka nezadovoljna, kirurg pa zadovoljen, saj ve, da bolje ne gre. To je scenarij, ki se ga najbolj bojiš, in pomeni, da stranka ni razumela, kaj lahko popraviš, ali pa ti nisi razumel stranke, kaj si pravzaprav želi. To se hvala bogu zgodi zelo redko.

Jocelyn Wildenstein Uničili so se ... Magazin Slavni, ki so uničili svoj obraz

So želje strank velikokrat nerealne? Lahko na tem mestu morda podate kakšen primer?
Redko. Najbolj nevarni poseg za nezadovoljstvo je povečanje in dvig prsi. Ker stranke pričakujejo, da bodo prsi videti enako kot v primeru povečanja prsi, se pravi tako kot pri ženakah, ki imajo male in nepovešene prsi. Kar pa je praktično nemogoče, saj je pri njih prisotna še komponenta povešene in razvlečene kože ter tkiva. Prav tako se zgodi, da se bo z leti njihova dojka zopet delno povesila, kar bo morda kasneje potrebno ponovno korigirati. Ker smo ljudje zelo vizualni, so v teh situacijah pooperativne slike primerov najpomembnejše orodje.

Veliko ljudi morda ne ve, da del storitev, ki na primer ogroža naše zdravje, kot je zmanjševanje prsi, krije tudi zdravstveno zavarovanje. Kaj vse zdravstveno zavarovanje na področju estetske in plastične kirurgije še krije?

lepotne operacije | Avtor: Profimedia Profimedia
V bistvu je z zavarovalnico in kritjem stroškov tako, da zavarovalnica krije stroške, ki povzročajo funkcionalno motnjo. Vse ostalo se na napotnico v bolnici izvaja na odgovornost kirurga, ki v primeru revizije krije stroške.

Bi želeli še sami kaj dodati?
Treba se je zavedati, da gre tudi pri estetskih operacijah za operacije, ter da telo ne loči med estetskimi in ostalimi posegi. Nivo stresa je pri operacijah identičen. Zato si je za rehabilitacijo nujno treba vzeti čas. Estetski posegi imajo to prednost, da se jih lahko načrtuje, prav tako tudi rehabilitacijo. Vsa morebitna vprašanja in negotovosti je treba razčistiti pred posegom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice