Zdravje
1030 ogledov

To so poslovalnice Lekarne Ljubljana, ki normalno delujejo

Lekarna Ljubljana Saša Despot
Več enot Lekarne Ljubljana že normalno deluje.

V Lekarni Ljubljana poleg Lekarne pri polikliniki delujejo še enote Logatec, Medvode, ZD Grosuplje, Grosuplje, Polje, Supernova, Vrhnika, Fužine, Črnuče, Ivančna Gorica, Lekarna Metelkova, Centralna lekarna, Bežigrajski dvor, Idrija, Moste, Šiška, Trnovo, Vič in Cerknica. 

V omenjenih enotah izdajajo zdravila ne eRecept, zdravila brez recepta in ostale izdelke, ki so na voljo v poslovalnicah. V podjetju nadaljujejo z vključevanjem ostalih enot v centralni informacijski sistem. Dokler le-te ne bodo vključene, bo v njih moč dobiti le zdravila na papirnat recept.  

Lekarna Ljubljana ima sicer 52 lekarn in lekarniških podružnic. 

Tarča izsiljevalskega virusa

Lekarna Ljubljana je bila tarča napada z izsiljevalskim virusom, ki je za več dni onemogočil delovanje njihovega informacijskega sistema. Varnostni incident so prijavili pristojnim institucijam, podrobnejših informacij o naravi napada pa zaradi preiskave, ki je v teku, ne morejo dati. 

Direktor Lekarn Ljubljana Marjan Sedej je za 24 ur dejal, da je škoda velika. Znašala naj bi več kot dva milijona evrov. Lekarna ima sicer dve varnostni kopiji v Ljubljani in še eno na skrivni lokaciji izven prestolnice, ki je ostala nedotaknjena. 

Virus šifrira vse datoteke

Izsiljevalski kripto virusi se v Sloveniji pojavljajo od leta 2012. Virus žrtvi napada šifrira vse uporabniške datoteke, do katerih imajo dostop, pojasnjujejo na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Odkupnina za šifrirni ključ je med 1000 do 2000 evrov. Če napadalcem uspe dostopiti do centralnega strežnika, odkupnina lahko znašala tudi več 100.000 evrov.

Informacijski pooblaščenec je zoper Javni zavod Lekarna Ljubljana po uradni dolžnosti uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb Zakona o varstvu osebnih podatkov in Splošne uredbe o varstvu podatkov, so potrdili v uradu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.