Zdravje
53031 ogledov

To storite, če vas osa piči v usta

Ose Profimedia
Med našimi bralci smo naredili kviz v sklopu projekta Uživajmo poletje, kjer je kar 95 odstotkov anketirancev priznalo, da jih poleti najbolj jezijo komarji in ose. Le pet odstotkov bralcev se je odločilo za ježke in ostale morske nadloge.

Pred poletnimi nadlogami se lahko v veliki večini zaščitite s preventivo. Ose so denimo zelo pomemben del našega ekosistema in tudi zelo koristne živali, zato moramo biti tudi do njih spoštljivi. Jim pa za razliko od čebelic diši tudi človeška hrana, zato so tako zelo nadležne. Voh os je zelo oster, sledi hrane bodo zavohale okoli vaših ust še ure po obroku. Ose nas torej poleti močno jezijo, saj pristanejo na obrazu, naših rokah in podobno.

 

Vrt, kosilo, družina, zabava, piknik | Avtor: Profimedia Profimedia
Strokovnjaki zato svetujejo, da si poleti po vsakem obroku dobro umijete obraz in roke. Obenem ose privabi tudi hrana in pijača, zato je ne pustimo ležati na mizi in pultu. Ko imamo obrok, ga mirno pojemo, nato pa ostanke hitro pospravimo, isto velja za pijačo. Po obroku obrišite tudi mizo in morebitne ostanke hrane v okolici, saj tudi to privabi ose.

Če vas piči v usta ...

Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo pred poletnimi nadlogami. »Zlasti poleti previdno pijemo iz skodelic ali kozarcev, še posebno, če je pijača sladka in privlači žuželke. Čebelji ali osji pik v predelu ustne votline je izjemno boleč in lahko tudi nevaren. Če se to vseeno zgodi, naj začne oseba takoj lizati ledeno kocko oziroma obišče zdravnika,« velevajo.

Obenem svetujejo, da v bližini nimate smeti, saj privlačijo mrčes, pike pa preprečujejo tudi oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. »Če v bližini doma najdete osje ali sršenje gnezdo, ga je potrebno uničiti. To naj stori strokovna služba, ki izvaja dezinsekacijo,« dodajajo.

Izpraznite posode z vodo

Druga velika poletna nadloga so komarji, ki nas jezijo podnevi in ponoči. Da boste v notranjih prostorih varni, je najpametneje, če boste na okna namestili mreže proti komarjem. Na ta način se boste izognili tudi prihodu muh in ostalega mrčesa.

Tigrasti komarji | Avtor: Profimedia Profimedia
Območje okrog svojega bivanja najbolj zaščitite tako, da redno praznite oziroma zamenjate vodo v posodah, sodih in podobno. Tam se namreč komarji razmnožijo.

Če odhajate na območje, kjer je veliko komarjev, oblecite dolga svetla oblačila, ki vas bodo delno zaščitila, s seboj vzemite tudi repelent in ga po potrebi uporabite.

O varnosti repelentov na NIJZ pravijo: »Vedno izbiramo uradno potrjene repelente in jih uporabljamo po navodilu proizvajalca in glede na individualne posebnosti uporabnika. Med stranskimi učinki uporabe repelentov se pojavljajo zlasti draženje kože in morebitne alergije.«