Zdravje
632 ogledov

Ministrstvo: Pomagajte, cepite se proti gripi

virus gripa Profimedia virus gripa
Cepljenje proti covid-19 ne ščiti pred gripo.

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je danes cepil proti gripi, poziva državljane, zlasti tiste iz rizičnih skupin, da se tudi sami odločijo za cepljenje. Zmotno je prepričanje, da nas cepljenje proti covidu-19 ščiti pred gripo in obratno, opozarja. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voljo še 139.750 odmerkov.

"Koronakriza s silovitostjo bremeni naš zdravstveni sistem. Bolnišnice so polne, še preden se je začela zima. Pred nami so iz tega razloga težki meseci. Da zaščitite svoje zdravje ter da pomagate našemu zdravstvenemu sistemu, prosimo vse, predvsem pa skupine za večje tveganje, da pristopijo poleg cepljenja proti covidu-19 tudi proti cepljenju proti gripi," so zapisali na spletni strani ministrstva za zdravje.

Kot so navedli, sezona cepljenj proti gripi traja do konca sezone, ključna pa sta mesec december in januar. Po smernicah NIJZ se cepljenje proti gripi priporoča vsem prebivalcem, zlasti pa tistim z večjim tveganjem za težek potek bolezni. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhni otroci od 6. do 23. meseca starosti, nosečnice, zdravstveni delavci, zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe in drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Tudi letos je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

NIJZ je prejel 300.590, izdanih pa je bilo 220.250 odmerkov cepiva proti gripi. Število odmerkov, ki so še na razpolago za sezono 2021/2022, je 139.750. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba predhodno naročiti, so še navedli.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 08:18 23.november 2021.

  Končno so priznali ,da ljudje v tem času obolevajo za gripo in ni vse Covid ! Tako je bilo vsako leto v tem času .

 • bobubob 18:08 22.november 2021.

  Kaj ko bi uvedli vsakoletno multivalentno cepljenje komarjev - ti pa bi potem 'delegirali cepivo' naprej... Ker bi to delali veterinarji, bi zdravniki lahko ukinili še svoje zadnje (telefonske) povezave s pacienti in šli zdravit svoj lastni ego na palube ...prikaži veče svojih jaht.... Ostalo 'umazano delo' bi pa opravile sestre.... kot to delajo že sedaj....

 • Avatar Antikrist
  Antikrist 17:29 22.november 2021.

  Lansko sezono ni bilo niti enega primerka gripe, fašistu Poklukarju se gre samo za dobiček od prodaje cepiv!