Zdravje
20414 ogledov

To znano zdravilo naj bi pomagalo proti koronavirusu!

koronavirus Epa
Stanje pacientov se je občutno izboljšalo.

V boju proti pljučnici, ki jo povzroča novi koronavirus, se je pri kritičnih pacientih kot uspešno izkazalo zdravilo tocilizumab, ki ga sicer uporabljajo proti revmatoidnemu artritisu. Kot poroča italijanski časnik La Repubblica, so zdravilo nekajkrat uporabili v Italiji, njegovo učinkovitost pa so ugotovili že kitajski zdravniki.

Kot je pojasnil Paolo Ascierto z neapeljskega Instituta Pascale, so pri prvih dveh bolnikih, ki so ju zdravili s tocilizumabom, že v 24 urah zaznali občutno izboljšanje, poroča STA.

Zdravilo sicer ni ustrezno preizkušeno za uporabo proti covidu-19, saj še niso bile opravljene klinične študije o njegovi učinkovitosti proti novemu koronavirusu.

Pristojne oblasti so zdravniki zato zaprosili za takojšnjo pripravo nacionalnega protokola za uporabo tega zdravila pri bolnikih s covidom-19 v kritičnem stanju.

Farmacevt s hvalevredno potezo

Proizvajalec tocilizumaba, farmacevtska družba Roche, pa je že sporočil, da bo italijanskim bolnišnicam, ki bodo za to zaprosile, zdravilo podaril, poroča La Repubblica na spletni strani.

Kot pojasnjujejo zdravniki, je prednost tega zdravila tudi v tem, da je že dlje časa v uporabi in torej preizkušeno s stališča varnosti njegove uporabe.

Podobno velja za zdravilo remdesivir, sicer namenjeno zdravljenju ebole. Tudi to zdravilo v Italiji na podlagi priporočil WHO zdaj že uporabljajo kot eksperimentalno terapijo proti covidu-19.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 20:39 15.marec 2020.

    upam, da bo roche dobro zaslužil in da lahko gremo vsi živet normalno, kot je bilo 🤡🌎

  • Luksi 10:08 15.marec 2020.

    Upam, da je vsaj to na zalogi, oz. da ne bo spet kakšnih drugih razlogov zakaj ga ne moremo uporabljati...

  • Gandolf 09:00 15.marec 2020.

    Biološko zdravilo. Cena ohoho. Redki bodo deležni Božjega usmiljenja v beli halji.