Zdravje
13949 ogledov

Toliko ljudi je vložilo zahtevo za odškodnino zaradi cepljenja

Cepljenje Epa
Ministrstvo za zdravje obravnava približno 20 zahtevkov za uveljavljanje odškodnine zaradi domnevno resnih neželenih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19.

Seznam prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju sicer zbirajo v elektronskem registru cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO), ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so pojasnili na ministrstvu. Osebe, pri katerih NIJZ presodi, da gre za domnevno resen neželeni učinek po cepljenju, so o tem obveščene in imajo možnost podati vlogo za pridobitev pravice do odškodnine.

Uvedbo odškodnin v primerih resnih neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je vlada predlagala konec novembra, ko je sprejela predlog desetega protikoronskega zakona. DZ je zakon nato sprejel konec decembra.

Do odškodnine v navedenem primeru so sicer upravičeni posamezniki, ki so bili v Sloveniji cepljeni proti covidu-19 ali zdravljeni z zdravilom proti covidu-19, če bi jim slednje povzročilo resno škodo na njihovem zdravju, "ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskem funkcij", je zapisano na spletni strani vlade.

Do odškodnine v primeru smrti osebe, cepljene proti covidu-19 ali zdravljene z zdravilom proti covidu-19, pa so upravičeni partner oz. zakonec osebe in pod določenimi pogoji tudi njeni starši in otroci.

V Sloveniji sta bili do zdaj potrjeni dve smrti, pri katerih obstaja gotova povezava med smrtjo in cepljenjem. V obeh primerih je šlo za cepljenjem s cepivom Janssen. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • lily2 22:30 10.marec 2022.

    Jaz upam, da pride taka bolezen oz bilo kaj, kjer se ne bo naredilo nic, pa te naj umre kdor more pa prezivi kdo more...

  • miha91 18:06 10.marec 2022.

    https://www.odpriteoci.si/post/skrivna-navodila-dr-faucija-zdravnikov-znanstvenikov-ki-so-opravljali-prve-teste-s-kovid-zvarki

  • Pišmevuh 17:56 10.marec 2022.

    Cepiva so varna, je rekla Beov nikova, če že mrzite Srbe.