Zdravje
7514 ogledov

Toliko nas še loči od popolne sprostitve ukrepov

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Če se bo trend upadanja okužb nadaljeval, bi Slovenija bi v oranžno in nato zeleno fazo po evropskih kriterijih stopila prej, kot je bilo napovedano v začetku tedna.

"Epidemija upada nekoliko hitreje, kar je spodbudna novica. Po kriterijih EU smo še vedno v rdeči fazi, v oranžno bi lahko prešli v soboto," ocenjuje Matjaž Leskovar, ki za Institut Jozef Stefan pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. 

 | Avtor:

Slovenija sicer izpolnjuje lastne kriterije za to, da smo v zeleni fazi, ne pa tudi evropskih kriterijev. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 162 in smo glede na semafor EU še vedno v rdeči fazi, glede na zadnje podatke pa bi v rumeno fazo prešli prej, kot je IJS napovedal pred dnevi.

 | Avtor:

Sprostitev ukrepov, ko bomo v evropskih zelenih številkah

V zeleno fazo po evropskih kriterijih naj bi tako stopili konec julija, kar bi tudi pomenilo, da bo vlada preklicala večino ukrepov oziroma razglasila konec epidemije. "Da sprostimo vse ukrepe, oziroma, da ostanejo le splošni ukrepi, bi morali biti nekje na evropskih zelenih številkah, torej manj kot 25 na 100 tisoč prebivalcev," je v ponedeljek napovedala vodja strokovne skupine za covid na MZ, Mateja Logar.
Z vstopom v zeleno fazo bi se sprostile tudi številne omejitve za potovanja. 

Kako bodo na epidemijo vplivale počitnice?

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,79, da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, kot je indijska različica, bi po oceni IJS morali R spustiti pod 0,7, kar naj bi z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma še pravočasno uspelo. Pri napovedi so upoštevali tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah ter nove različice virusa. Niso pa upoštevali vpliva morebitnega novega sproščanja ukrepov in počitnic na nadaljnji potek epidemije.

 

Komentarjev 27
  • JZekspert 23:05 10.junij 2021.

    Genij medicine Vernon Coleman je institucija, za kakih 1000x BBC-jev, razbil jih je kot kanto, tokrat se je konkretno razjezil: https://vernoncoleman.org/videos/lies-bbc-will-result-children-dying

  • Charles_Robson 11:37 10.junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar pantani
    pantani 07:08 10.junij 2021.

    Zame bo sprostitev, ko ne bo več pogoj cepljenje,test ali prebolelost kovida!!!