Zdravje
79 ogledov

Tudi geni vplivajo na izgubo nedolžnosti

Spolnost Profimedias
Raziskava britanskih znanstvenikov pokazala, da naša genska zasnova še kako vpliva na izgubo nedolžnosti. Seveda na to odločitev vplivajo tudi drugi dejavniki; okolje, odnosi v družini, verska pripadnost...

"25 odstotkov razlik v letih prvega spolnega odnosa pri najstniku pogojuje njegova genska zasnova," je pred dnevi dejal John Perry, strokovnjak za reproduktivno staranje na Univerzi Cambridge in nosilec zadnje raziskave, objavljene v reviji Nature Genetics,

Če so prejšneje raziskave razkrile povezanost prvega spolnega odnosa z menstruacijo, nižjo stopnjo izobrazbe in slabim zdravjem, so ugotovitve zadnjih genskih raziskav še kako pomembne. 

Meje so se krepko premaknile

Povprečna starost prve menstruacije je vse nižja. Če so jo leta 1880 dekleta v glavnem dobivala pri osemnajstih letih, so je sto let pozneje pri dvanajstih letih in pol.

Razlogov, zakaj je to tako, znanstveniki še niso odkrili, predvidevajo pa, da so "krivec" boljša prehrana, močnejše telo...

Nekateri so vzrok za vse zgodnejšo menstruacijo pri najstnicah odkrili v okolju, kemikalijah, ko posledici industrializacije. 

Gen, ki vpliva na kvaliteto življenja

Zadnja raziskava britanskih znanstvenikov je zajemala podatke več kot 380.000 ljudi iz Velike Britanije, Islandije in ZDA. Odkrivali so genske variacije v času njihove prve menstruacije in prvega spolnega odnosa. 

Z raziskavo so ugotovili 38 genskih variacij, ki vplivajo na zgodnjo menstruacijo, zgodnji spolni odnos, prvi porod in ostale dejavnike, ki še tako določajo kvaliteto življenja. 

"Razumljivo in znano je, da družbeni in kultorološki dejavniki vplivajo na ta vprašanje. MI smo sedaj dokazali še to, da na obdobje prvih spolnih odnosov določajo geni, ki vplivajo na dozorevanje otroka in geni, ki določajo razlike med tipom osebnosti," je pojasnil Perry,

Večja nevarnost za bolezni

Prejšnje raziskave omenjenih znanstvenikov so pokazale, da zgodnji prehod v puberteto poveča verjetnost za nastanek tumorja, diabetesa in srčnih bolezni. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.