Zdravje
29361 ogledov

V UKC Ljubljana izvedli operacijo kot iz ZF filmov

poseg pljučna trombarterektomija UKC Ljubljana
Velik uspeh ekipe strokovnjakov iz ljubljanskega UKC. Do najglobljih kotičkov bolnikovega pljučnega žilja so se prebili tako, da so mu iz telesa odstranili kri in ga globoko podhladili.

Ekipa strokovnjakov UKC Ljubljana se uri v izvedbi pljučne trombarterektomije. Multidisciplinarna ekipa, ki jo vodi srčni kirurg prof. dr. Juš Kšela, bo v prihodnjih dneh v operacijskem bloku UKCL izvedla že deseti izjemno zahteven poseg, s katerim odstranjujejo organizirane strdke iz najglobljih plasti žil pljučnega tkiva. Med posegom pacientu iz telesa odstranijo kri in ga globoko podhladijo, da bi ohranili normalne možganske in druge telesne funkcije.

"S takšnimi operacijami pomagajo bolnikom s kronično trombembolično pljučno hipertenzijo, torej tistim, pri katerih je po pljučni emboliji prišlo do takšnega razgrajevanja krvnih strdkov, da so le-ti delno ostali v pljučnem žilju in se čvrsto pritrdili na steno pljučnega žilja," pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Obtok krvi morajo večkrat prekiniti

"Kardiovaskularni kirurgi odluščijo najbolj notranje plasti žilne stene pljuč in na ta način ponovno vzpostavijo normalen pretok krvi čez vse predele pljučnega tkiva. Da bi lahko dosegli ta težko dostopna območja v notranjosti pljuč, morajo zahteven operativni poseg izvesti na prav poseben način - uporabijo izventelesni krvni obtok, ki ga v določenem trenutku popolnoma prekinejo, bolnika pa izkrvavijo in v brezkrvnem polju odluščijo strdke iz najbolj globokih plasti pljučnega žilja," opisujejo postopek.
 
"Pa ne le to: da bi poseg uspešno izvedli v celoti, morajo bolnika spraviti v stanje globoke podhlajenosti (hipotermije) in v nekajkratnih seansah po 20 minut popolnoma prekiniti obtok krvi po telesu, varno oluščiti žilno steno, odstraniti strdke iz pljučnega žilja in hkrati poskrbeti, da ne pride do trajnih posledic na osrednjem živčnem sistemu in ostalih notranjih organih," dodajajo.

Sodeluje eden največjih svetovnih strokovnjakov 

V obdobju urjenja ekipe posegom prisostvuje v vlogi proktorja dr. Choo Yen Ng iz bolnišnice Royal Papworth v Cambridgeu. Gre za enega največjih svetovnih strokovnjakov za tovrstne tvegane operacije na srcu. "Z njegovo pomočjo so slovenski strokovnjaki vzpostavili program zdravljenja teh bolnikov v Ljubljani, s čimer je za paciente poskrbljeno tako, kot bi bilo v največjih svetovnih centrih – poleg omenjenega centra na Otoku na tem področju v zadnjih dveh desetletjih ledino orjejo tudi v ameriškem  San Diegu," pojasnjujejo v UKC Ljubljana.
 
Gre za veliko pridobitev ne le za Slovenijo, ampak za širšo regijo. Doslej so namreč paciente s takšnimi diagnozami za izvedbo operativnega posega pošiljali na Dunaj. Gre za zahteven poseg, ki mu sledi dolgotrajno okrevanje, a je kakovost življenja bolnikov po operaciji neprimerljiva s tisto pred posegom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 12:57 19.oktober 2023.

    Poseg je tvegan, zaradi recidiva!

  • jazalen 08:47 19.oktober 2023.

    Lahko smo ponosni na znanje naših strokovnjakov. Čestitke.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:28 19.oktober 2023.

    Komu pa,sam vprašam