Zdravje
2766 ogledov

Uradno: Potrdili prvi primer flurone

Prehlad Profimedia
Na Hrvaškem so potrdili prvi primer flurone. Bolnica ima tako covid-19 kot gripo tipa A.

Bolnica v Zagrebu ima tako covid-19 kot gripo tipa A, tako imenovano prašičjo gripo podtipa virusa H3N2. Hrvaški strokovnjaki so že poudarili, da tisti, ki so cepljeni proti gripi, ne bodo zboleli zaradi flurone, ker je podtip virusa H3N2 v sezonskem cepivu proti gripi.

V hrvaškem Izobraževalnem zavodu za javno zdravje dr. Andrije Štamparja v Zagrebu so za hrvaški dnevnik Jutarnji list potrdili, da so pri mlajši bolnici zabeležili prvi primer flurone.

"Glede na to, da imamo multipleksne PCR-teste za okužbo z novim koronavirusom, ki so hkrati občutljivi tudi na virus gripe, je možno, da odkrijemo oba virusa, kar se je prvič zgodilo pri testiranju mlajše bolnice. Danes izvajajo tipizacijski test, ki ga bomo nato poslali na Hrvaški zavod za javno zdravje, ki je referenčni center za respiratorne bolezni", je pojasnila vodja oddelka za klinično mikrobiologijo na zavodu dr. Andrije Štamparja Jasmina Vraneš.

Dodala je, da je beseda flurona sestavljanka besed gripa in korona in da je letos pričakovati, da bodo potrdili več tovrstnih primerov.

Večje tveganje za razvoj pljučnice

Dr. Adrian Burrowes je za CNN dejal, da bi lahko hkratna okužba z navedenima virusoma bila "katastrofalna za imunski sistem". Epidemiologinja dr. Seema Yasmin je poudarila, da lahko posameznik zaradi okužbe z enim od omenjenih virusov postane bolj dovzeten za okužbo z drugim. "Okužba z gripo ali drugim respiratornim virusom oslabi telo," je dejala. 

Zelo verjetno bi se v primeru okužbe z obema virusoma povečalo tudi tveganje za nastanek pljučnice, ki bi lahko vodila v hujšo dihalno stisko. 

V Sloveniji do zdaj posamezni primeri gripe

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so med 20. in 26. decembrom 2021 potrdili tri nepovezane primere virusa gripe H3N2. "Influenca se je pojavila pri dveh otrocih (koroška in ljubljanska regija) in pri eni odrasli osebi (gorenjska regija)," so zapisali v poročilu. Virus gripe so potrdili pri otroku zdravljenem z imunosupresivnimi zdravili iz kamniške regije, pri otroku iz slovenjgraške regije, ki ni bil hospitaliziran, in pri 68-letnem bolniku s KOPB in drugimi pridruženimi boleznimi iz gorenjske regije. 

"Incidenca pojavljanja gripi podobne bolezni v državah evropske regije SZO raste. Poročajo večinoma o posamičnih okužbah, ponekod (Švedska, Rusija, Norveška, Albanija) pa je gripa že splošno razširjena," so še dodali. Skupno je bilo v Evropi v tednu 50/2021 iz mreže primarnega zdravstva na virus influence pozitivnih 10 odstotkov vzorcev, v vzorcih iz drugih virov pa so virus influence dokazali pri 8,5 odstotka boilnikih. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:01 04.januar 2022.

    To še ni nič, v Celju je eden imel "Alrono", v krvi je imel Alkohol in korono...bebci, kaj mislite da ne moreš imeti hkrati več virusov ?!

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 11:23 04.januar 2022.

    "Skriti sovražnik", 3. sezona, ali bo človeško uspelo ustaviti starega skritega sovražnika, ki se je spajdašil z nevarnostjo iz preteklosti...? Ostanite z nami in nas spremljajte ponovno na istem mestu ob istem času in z znanimi obrazi, skupaj zmoremo proti ...prikaži več FLURONI. Pred ogledom se posvetujte očijem in pa mamico, ampak samo, če sta oba 3x cepljena s poživitvenim odmerkom.