Zdravje
1217 ogledov

Ustavite izpadanje las zaradi menopavze

menopavza, ženska Žurnal24 main
V menopavzi lahko močneje izpadajo lasje. Proti negativnim vplivom menopavze lahko naredite veliko same.

Menopavza ima na ženske različne vplive, nekatere jo čutijo močneje, nekatere v blažji obliki.

Povprečna starost žensk ob menopavzi je v Sloveniji 47,7 leta, kar tretjina žensk pa ima težave, ki jih povzroča nihanje hormonov celo že v perimenopavzi, ki se lahko začne že po 37. letu.

Najpogostejše težave v menopavzi so vročinski oblivi, potenje, glavoboli in moten spanec, številnih žensk pa se lotita celo anksioznost, huda otožnost ali depresija.

Vpliva celo na izgled

Menopavza vpliva tudi na naš izgled, na kožo, v obdobju menopavze lahko izpadajo tudi lasje.

Učinek hormona estrogena je tisto, kar regulira rast las. Estrogen spodbuja rast las in ščiti lasne folikle pred vplivom moškega hormona androgena. Zaradi menopavze je proizvodnja estrogena manjša, lasje postanejo tanjši, rast in gostota las pa se poslabšata. Proti tem negativnim vplivom lahko veliko naredite tudi sami. 

Zaužijte več železa in biotina, železo ima namreč ključno vlogo pri preprečevanju izpadanja las, biotin pa je znan kot vitamin za rast las.  Med odličnimi viri teh hranilnih snovi so riba, oreščki, fižol, piščančje meso, zelena solata, paradižnik in korenje.

Zaužijte tudi več omega-3 maščobnih kislin. Redno uživajte ribe ali vsaj prehranska dopolnila iz ribjega olja, semena lana in orehe.

Tudi posamezne rastline hranijo lase ali spodbujajo krvni obtok v koži glave. Ene izmed njih so aloe vera, ginseng, sivka in rožmarin. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.