Zdravje
3719 ogledov

Jesenski val v porastu, znano, kdaj na bi dosegel vrh

ulica Saša Despot
Strokovnjaki vrh pričakujejo naslednji mesec.

V sredo je bilo pri nas potrjenih 2.051 novih primerov okužbe s covidom-19, kar je 31 odstotkov več kot pred tednom dni. V primerjavi s prejšnjim tednom smo rast primerov na tedenski ravni zabeležili tudi v ponedeljek in torek, približno 15-odstotno. Posledično narašča tudi število pozitivnih testov.

Po podatkih NIJZ je ocenjeno število aktivnih primerov 19.171, medtem ko je štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pod tisoč, natančneje 908. 

Spodbudno je, da se razmere v bolnišnicah ne zaostrujejo. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje je v intenzivni terapiji 13 bolnikov, od tega šest zaradi covida, sedem pa s covidom. Skupno je v bolnišnicah 180 bolnikov, od tega 65 zaradi covida. 

Zadnje projekcije kažejo, da bo jesenski val vrh dosegel v sredini oziroma konec oktobra. Po mnenju Janeza Žiberta z ljubljanske zdravstvene fakultete je bil začetek novega vala pričakovan, saj so se z začetkom novega šolskega leta povečali stiki med ljudmi, z začetkom študijskega leta pa lahko pričakujemo še dodaten pospešek, ko gre za širjenje okužb. 

Trenutno smo v prvi fazi, ko ukrepi pretežno temeljijo na priporočilih. Zaščitne maske so priporočene v zaprtih javnih prostorih in na javnem prevozu, v zdravstvenih ustanovah pa so nujne. 

Poleg nošenja zaščitnih mask stroka poudarja tudi pomen cepljenja. Slovenija naj bi v septembru dobila od 500.000 do 700.000 odmerkov prilagojenega cepiva. Tako Pfizer kot Moderna sta prilagodila cepivo različici omikrona BA.1, Ema pa naj bi jeseni odobrila tudi cepivo, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pišmevuh 17:17 08.september 2022.

    Strokovnjaki priporočajo cepljenje. Aha. Imena in priimke.

  • Avatar pantani
    pantani 13:11 08.september 2022.

    Lažete in prirejate teste kot pes teče!!!