Zdravje
1912 ogledov

V klubih s certifikatom Night Art brezplačni kondomi in čepki za ušesa

Drumwise v Klubu K4 Martin Rozman
Minuli konec tedna kondome in čepke že delili v K4.

"NightArt nima nič proti žuranju, poslušanju glasbe ali seksu," so zapisali avtorji projekta, ki bo poskusno v Sloveniji potekal v mesecu novembru.

Certifikat NightArt je del programa IZBERI SAM, ki ga izvaja DrogArt. "Čas je, da teorijo preselimo v prakso, in to na lokaciji legendarne štirke (K4), ki nam je prijazno odprla vrata in ponudila plesni podij," sporočajo. Minuli konec tedna so tako v K4 že razdelili 10 čepkov in šest kondomov, še večje zanimanje pa pričakujejo danes, ko naj bilo v klubu še več obiskovalcev, kot jih je bilo minuli konec tedna.

"Naj ti ne bo nerodno, reci natakarju za kondom ali ušesne čepke in s tem poskrbi za svojo zaščito!" poziva ekipa DrogArt.

Izobraženo strežno osebje, brezplačna voda, kondomi in čepki

 | Avtor: DrogArt DrogArt
Lokal, ki pridobi certifikat NightArt se tako zaveže, da si bo dejavno prizadeval za družbeno odgovorno nočno življenje. Certifikat NightArt tako obiskovalcem jasno sporoča, da klub izpolnjuje naslednje: v klubu je izobraženo strežno osebje, ki lahko obiskovalcem v primerih slabega počutja vedno priskoči na pomoč, klub zagotavlja brezplačno vodo za vse obiskovalce ter različne preventivne in informativne materiale: kondome, čepke za ušesa, letake in plakate. Klub tudi spodbuja uporabo javnega prevoza oziroma ozavešča o nedopustnosti vožnje v netreznem stanju.

Nalepko o pridobljenem certifikatu, ki ga bodo prejeli za eno leto, bodo klubi nalepili na vidno mesto ob vhodu v klub.

Za prispevek v višini 200 evrov letno bodo klubi prejeli paket NightArt, ki med drugim vključuje izobraževanje za zaposlene, kondome, čepke za ušesa in letake o projektu, promocijo na spletni strani NightArta in celoletno sodelovanje v partnerski mreži za bolj kakovostno nočno življenje.

Certifikat NightArt obiskovalcem pomeni jamstvo za bolj kakovosten dogodek, na katerem je poskrbljeno za boljšo varnost vseh udeležencev.

Dobre izkušnje iz tujine

Za mesto ali regijo je lahko certifikat participativna in ena izmed trajnostnih rešitev za zmanjševanje tveganj v nočnem življenju. Sam koncept standarda kakovosti v nočnem življenju je v prvi vrsti namenjen preprečevanju tveganj, ki jih prinaša nočno življenje za obiskovalce. Naravnan je trajnostno in participatorno. Projekt idealno povezuje lokalno skupnost, lastnike klubov, organizatorje, zaposlene v nočnem življenju, predstavnike nevladnih organizacij, obiskovalce in predstavnike javnih institucij (NIJZ, MOL, policija ipd)

Izkušnje iz tujine, kjer so podobni standardi kakovosti prisotni že vrsto let, so evidentno pokazale, da pripomorejo k zmanjšanju specifičnih tveganj, značilnih za nočno življenje.

Trenutno je v Evropi aktivnih šest podobnih certifikatov: Belgiji, na Češkem, Španiji, Švici in v Franciji. Omenjene evropske znamke pokrivajo 300 različnih prizorišč, od tega dvajset festivalov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.