Zdravje
38767 ogledov

V lekarnah zmanjkalo pomirjevala Helex, to je razlog

lekarna vrsta zdravila Boštjan Tacol
Tablete Helexa morajo pacienti drobiti sami.

Že od septembra je v lekarnah težko dobiti pomirjevalo Helex, zmanjkalo je predvsem 0,5 in 0,25 miligramskih tablet. Ker v lekarni ne morejo narediti prilagoditve, se morajo pacienti vrniti k zdravniku, ki jim predpiše višji odmerek, ki ga morajo potem sami drobiti. 

Agencija za zdravila je bila o motnji v preskrbi s Helexom 0,5 mg tablete obveščena 11. septembra lani, decembra je Krka najavila, da bodo težave trajale do predvidoma 28.1.2020, pojasnjujejo na JAZMP. 
Razlog za motnje v preskrbi s Helexom so težave s proizvodnimi kapacitetami proizvajalca. "Spreminjajoče se tržne razmere ter regulatorne zahteve lahko občasno privedejo do nezadostne oskrbe z izdelki. Trudimo se, da bi nastalo težavo kar najhitreje rešili," o razlogih za pomanjkanje razlagajo pri Krki.

V lekarnah avtomatsko zamenjevanje Helexa z drugimi primerljivimi zdravili ni mogoče, so pa na trgu prisotne primerljive terapevtske alternative. "Alternativa je  zdravilo drugega imetnika dovoljenja za promet Xanax 0,5 mg tablete. Ta zdravila lahko bolnik dobi na podlagi recepta," predlagajo na agenciji za zdravila.

Helex sicer spada v skupino benzodiazepinov, iz katere se v Sloveniji trži večje število zdravil. 

Le na zdravniški recept 

Helex je mogoče dobiti le na zdravniški recept, predpiše pa ga lahko tudi osebni zdravnik. Zdravniki Helex predpisujejo za pomoč pri tesnobi s simptomi depresije ali brez njih, pri anksiozno-depresivnnih stanjih, ki spremljajo druga obolenja, in pri paničnih motnjah. Prav tako Helex pogosto predpišejo kot podporo v začetku terapije z antidepresivi, ko se stanje zaradi učinka antidepresivov v prvih tednih lahko še poslabša.

Pri uporabi Helexa se lahko razvije fizična ali psihična odvisnost. Večji kot je odmerek in daljše kot je časovno obdobje jemanja Helexa, večje je tveganje za razvoj odvisnosti. Prav tako je treba Helex kot tudi druge alprazolamome ukinjati postopoma, saj lahko pride do odtegnitvenih simptomov.

Pogosto predpisan

Tablete Helex so v Sloveniji zelo pogosto predpisane. V letu 2018 je bilo po podatkih ZZZS predpisanih 157 645 škatlic s 30 tabletkami po 0,25 miligrama in 109,270 škatlic s 30 tabletami po 0,5 mg. V letu 2018 je bilo tako napisanih okoli 148 000 receptov za pomirjevalo Helex. 

Lekarna Zaskrbljujoče Zdravje V Sloveniji: To so zdravila, ki jih potrebuje že sedem odstotkov populacije

Krka: Helex bo mogoče dobiti konec tedna

Zaradi pomanjkanja Helexa imajo največ težav z nižjimi odmerki, torej s škatlicami v katerih so tabletke po 0,5 miligrama, saj sami ne morejo narediti prilagoditve, zato mora pacient nazaj k zdravniku. Helex sicer spada v skupino benzodiazepinov, iz katere se v Sloveniji trži večje število zdravil. 

V Krki zagotavljajo, da naj bodo tablete 0,5 mg pri distributerjih do konca tedna, nižji odmerki Helexa pa že od sredine tedna. "Dve jakosti Helexa sta že prišli v Kemofarmacijo ter sta na voljo slovenskim lekarnam in pacientom. Prihod za tretjo jakost je predviden za začetek februarja," pa pojasnjujejo pri veletrgovcu. 

Komentarjev 28
  • sebastiann 16:02 17.november 2021.

    Super, da je Hel3x 0.5mg spet v lekarnah! Jaz imam zaradi psihičnih tezav predpisan helex 0.5mg 3x na dan in uspavalo 10mg 2x na dan zvečer. Star sem 28 let in trpim za kronično qnksiozno depresivno motnjo in hudo mejno ...prikaži večo osebnostno motnjo! Zdravila, ki sicer povzročajo hudo odvisnost mi pomagajo! Hodim se na metadonsko terapijo zaradi zlorab droge v preteklosti in pomagqm si s kajenjem marihuane, za katero se tudi potegujem, da bo do leta 2025 v RS uporaba marihuane dovoljena le v rekreativne ne

  • NeAnonimni 14:10 15.januar 2020.

    Krka najbrž tako kot v Romuniji tudi v Sloveniji podkupuje zdravnike, da predpisujejo nepotrebne recepte, da se prodajajo precenjena zdravila.

  • Avatar ovca
    ovca 08:50 15.januar 2020.

    Logična posledica permesive vzgoje otrok.Kot otroci se navadijo,da se svet vrti zaradi in okoli njih.Ko jih začne življenje postavljati na realna tla,mu pa niso kos.Ta vzgoja je sproducirala pač pussy-e.Nobeni generaciji ni bilo lahko,pa smo se vsi spopadali s težavami ...prikaži več na življenski poti.Novodobnikom se pa podre svet.Logično, če ga sploh ne poznajo (kako zgleda realno).Npr. šef izvaja mobing,partner me ne j..., otroci me zaje......, itd.Kdaj pa tega ni bilo? Spopasti se je treba,brez drog!