Zdravje
49525 ogledov

V naslednjih dneh se moramo pripraviti na to

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
Najnovejša projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji, ki jo je pripravil Matjaž Leskovar z IJS, ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno 1, kar je dober znak.

"Epidemija je predvidoma že dosegla vrh petega vala in bo v naslednjih dneh začela vse hitreje upadati. Vrh v bolnišnicah bomo predvidoma dosegli čez približno en teden. Omikron vrha v enotah intenzivne terapije verjetno sploh ne bo," napoveduje Matjaž Leskovar. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0. Celotna napoved je dosegljiva na tej povezavi.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 15.171. Hitrost prekuževanja je približno 210 tisoč okuženih na teden oz. 10 odstotkov prebivalstva na teden. Do te ocene so prišli na osnovi predpostavke, da je okuženih dvakrat toliko kot potrjenih primerov in da je trajanje kužnosti sedem dni. Trenutno je kužen vsak deseti prebivalec. 

projekcija covid-19 | Avtor: IJS IJS

Število hospitaliziranih še naprej narašča. Po podatkih vlade je skupno hospitaliziranih 918 ljudi, ki so zboleli za covidom-19. Še vedno je več ljudi hospitaliziranih zaradi covida kot s covidom. Na navadnih oddelkih se zaradi covida zdravi 425 bolnikov, s covidom pa 369. V enotah intenzivne nege je 108 bolnikov zaradi covida in 16 s covidom.

V primeru, da bo reprodukcijsko število ostalo 1, lahko pričakujemo, da se bo stanje v bolnišnicah začelo izboljševati po 9. februarju, ko govorimo navadnih oddelkih. V enotah intenzivne nege se bo krivulja navzdol obrnila nekoliko kasneje. 

projekcija covid-19 | Avtor: IJS IJS

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge meni, da bi Evropa lahko kmalu vstopila v "dolgo obdobje miru" zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime. "Na nove različice, ki se bodo neizogibno pojavile, se je mogoče odzvati brez ponovne uvedbe vrste motečih ukrepov, ki smo jih potrebovali prej," Klugejeve besede povzema STA. Ob tem je poudaril, da pandemije še ni konec, nam pa vse naštete okoliščine omogočajo možnost, "da prevzamemo nadzor nad prenosom", za kar bi bilo treba nadaljevati s cepljenjem in okrepiti nadzor za odkrivanje novih različic. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:31 03.februar 2022.

    Pozitivna novica, ki jo bo kaj hitro povozila negativna, verjetno bazirana na ustrahovanju.

  • Slavko Krizman 19:44 03.februar 2022.

    "ocenjuje,probližno,verjetno" ....

  • QSprm 19:35 03.februar 2022.

    Kako neki naj bi ponovno prevzeli nadzor nad prenosom; ko ga pa v 2 dveh letih niste nikoli imeli. Uvajanje protiustavnih PCT oslarij nima s kaksnim nadzorom nad prenosi ali zamejitvami cisto nic.