Zdravje
1965 ogledov

V pričakovanju pomoči iz Italije

Covid-19, koronavirus Profimedia
V Slovenijo naj bi na pomoč pri spopadanju z epidemijo covida-19 prišle medicinske ekipe iz sosednjih držav.

Slovenija se sooča z najhujšimi trenutki epidemije; kot poslušamo v zadnjih dneh, je največja težava v zdravstvenem kadru, ki ga primanjkuje. Kot je v izjavi danes povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler, naj bi bil že sprejet dogovor z Italijo, da bodo v Slovenijo prišli na pomoč zdravniki in diplomirane medicinske sestre.

"Z Italijo naj bi že imeli dogovor za pet specialistov intenzivne medicine in deset diplomiranih medicinskih sester. Kot stroka si želimo, da bi vsem slovenskim covidnim bolnikom omogočili zdravljenje v domači državi." je povedala.

Prevozov pacientov za zdaj še ne bo

Zaradi prej omenjene pomoči trenutno prevozi najtežjih covidnih bolnikov na zdravljenje v tujino še niso potrebni. "Skoraj je lažje dobiti kader iz tujine, kot pa da bi organizirali prevoz kritično bolnih v tuje države," je pojasnila Savnik Winklerjeva..

V šempetrski bolnišnici še ni razmer, ki bi jih lahko primerjali s tistimi v Bergamu v najhujših trenutkih, je še zatrdila strokovna direktorica. Vendar je obremenitev zaposlenih v bolnišnici, tudi na oddelku urgentnega centra, kjer zdravijo druga bolezenska stanja in poškodbe, za tretjino večja, kot je bilo to običajno v tem času. Prav tako je nenehno poln pediatrični oddelek bolnišnice zaradi številnih respiratornih bolezni.

Covid-19, koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 Covid-19 Zdravje Toliko necepljenih je na intenzivi. Stanje je grozljivo.

Zdravijo tudi okuženega otroka

V šempetrski bolnišnici se je danes zdravilo 42 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in sedem na intenzivnem oddelku. Med njimi je bil danes tudi otrok, ki ga zdravijo na pediatričnem oddelku. Glede na zmogljivosti lahko sicer na intenzivnem oddelku, ki se je preselil na novo lokacijo, sprejmejo do 12 bolnikov, v sredo ali četrtek pa bodo zmogljivosti povečali še za tri dodatne postelje. Na akutnem oddelku pa bo prostora za do 65 bolnikov.

Covidni oddelek za paciente, ki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja, je bil preseljen v tretje nadstropje stare bolnišnične stavbe, saj želijo novo stavbo povsem zapreti za covidne bolnike, da bi v največji možni meri preprečili možnost bolnišničnih okužb s covidom za ranljive paciente.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Epidemija še narašča, takšne so ocene

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 07:47 17.november 2021.

    A to bodo uni iz Bergama prišli?, sam uprašam,ker se jih toži na veliko zaradi nepravilnega zdravljenja in malomarnosti!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:31 16.november 2021.

    Z lastno neumnostjo smo si zakuhali, da smo tam kjer smo, zdaj pa bomo zato še tuje zdravstvene delavce uvažali. Nam tudi bog ne more več pomagati.

  • Avatar Leon
    Leon 18:23 16.november 2021.

    Ali bodo opravili preizkus znanja slovenščine ?