Zdravje
1220 ogledov

V Sloveniji bi lahko med prvimi na svetu eliminirali to vrsto raka

Onkološki inštitut Saša Despot
V evropskem tednu boja proti raku je izpostavljen pomen cepljenja proti HPV. V prihodnjem šolskem letu bodo lahko prvič cepljeni tudi dečki.

Pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku poteka od danes do konca maja tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Letos opozarjajo na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Okužba s HPV povzroča različne rake in druge bolezni, tako pri ženskah kot pri moških. Raki, ki jih povzročajo okužbe s HPV, pa so najbolj preprečljivi med vsemi raki, navajajo na onkološkem inštitutu in dodajajo, da bo Slovenija s cepljenjem dečkov dosegla pomemben mejnik v obvladovanju rakov in drugih bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

"Cepljenje dečkov je pomembno iz dveh razlogov. Prvi je, da bodo sedaj tudi slovenski dečki zaščiteni pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Drugi je, da bo cepljenje dečkov doprineslo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in s tem tudi k eliminaciji raka materničnega vratu ter k boljšemu obvladovanju drugih rakov in bolezni, ki jih okužbe s HPV povzročajo," je pojasnila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA Urška Ivanuš.

Maske v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Zeleni bomo v sredo!

Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno prepoznala Slovenijo kot državo, ki bo morda med prvimi uspela eliminirati raka materničnega vratu, saj že dosegamo dva od treh ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, to sta več kot 70-odstotna udeležba žensk v programu ZORA in več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu učinkovito zdravljenih.

Tretji cilj je doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. S tako precepljenostjo bi ustvarili tudi kolektivno imunost in s tem pred boleznimi, ki jih povzroča HPV, zaščitili tudi tiste, ki se ne morejo cepiti. Na Koroškem to precepljenost skoraj že dosegajo.

Vodja sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je glede cepljenja dečkov v prihodnjem šolskem letu pojasnila, da bodo prvič v 6. razredu osnovne šole brezplačno cepili ne le deklice, temveč tudi dečki po vsej Sloveniji. S tem se bo Slovenija pridružila številnim državam po svetu in v Evropi, kjer to prakso že poznajo. "Cepivo je varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane rake in druge bolezni. Ministrstvo bo še naprej podpiralo aktivnosti za boljšo ozaveščenost ter podpiralo nevladne organizacije, ki delujejo na tem področju," je še pojasnila Gobčeva.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Steve_Fields 15:37 25.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na ur0. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • JZekspert 14:33 25.maj 2021.

    Novica spada pod plačane oglase - PROMO bi moralo pisat zraven, gre za plačano reklamo proizvajalca cepiva proti HPV. Če bi res hoteli naredit kaj proti raku in sicer najmanj 17 vrstam raka, in to najbolj smrtonosnim (vzrok 40% smrti ...prikaži več zaradi raka), raku trebušne slinavke, pljučnemu, želodca, požiralnika, sečevoda, ledvic, jeter, itd. bi najprej prepovedali glavni in vodilni vzrok raka: CIGARETE! O tem pa ta društva, Onkološki Inštitut, onkologi in vsi ostali nikoli ne GOVORIJO, ker ni plačano...