Zdravje
22569 ogledov

V Sloveniji številne okužbe s salmonelo. Preverili smo zadnje odpoklice ...

Salmonela Profimedias
Trenutno potrjenih deset primerov. Epidemiološka preiskava je v teku.

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. Več informacij bodo pristojne službe posredovale v sredo. Po dosedanjih podatkih je v vzhodni Sloveniji trenutno potrjenih deset primerov. Vir okužbe pa v tem trenutku še ni znan.

Kot so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bila epidemiološka služba NIJZ obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje. Epidemiološka preiskava je v teku.

Je bil kriv biftek? Morda raca iz zamrzovalne skrinje?

Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Je pa uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na podlagi informacij, ki ji jih je posredovala epidemiološka služba, začela poizvedovanja in inšpekcijski nadzor. Na podlagi doslej zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, so konec tedna prve štiri paciente z okužbo salmonele hospitalizirali v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po neuradnih informacijah pa naj bi bilo vsem štirim obolelim skupno, da naj bi pred tem zaužili v eni od trgovin kupljen biftek.

Lidl je sicer iz prodaje nedavno odpoklical tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske zaradi suma na prisotnost bakterije salmonele. Serijska oznaka izdelka je 246404.

Spar pa je 8. 11. zaradi ugotovljene prisotnosti salmonele Spar odpoklical zamrznjeno mlado raco s priloženo drobovino. 

Kot izpostavljajo pristojni, je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Potrebno je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor.

Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hrani v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 22:50 22.november 2022.

    A na naročil sem pico z jajcem.

  • Kmodri 22:49 22.november 2022.

    Nazadnje, ko sem obiskal naš turistični biser Bled sem se okužil s salmonelo gostilni Biiksen pri ledeni dvorani. Dva tedna hudih prebavnih bolečin in sedenju na WC. Inšpektorat je ugotovil neprimerne sanitarne pogoje. Kadar grem v turistični biser naredim ovinek okoli te gostilne!