Zdravje
9133 ogledov

V slovenskih jajcih prepovedana snov

jajca
1/2
Shutterstock
V jajcih dveh slovenskih proizvajalcev so našli prepovedani fipronil. Rezultate analize so prejeli že v petek, 10. novembra.

"Na podlagi analiznega izvida je bila izvedena hitra ocena tveganja s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je pokazala, da jajca pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila ne predstavljajo akutnega tveganja za zdravje ljudi," so sporočili z uprave za varno hrano.

En vzorec ostaja uganka

"Uradni veterinarji UVHVVR, so takoj po prejemu analiznega izvida izvedli pri obeh nosilcih živilske dejavnosti (NŽD) inšpekcijski pregled gospodarstva. Ugotovljeno je bilo, da je bil pri enem NŽD za zatiranje pršice pri perutnini uporabljen nedovoljeni insekticid, zato je bila takoj odrejena prepoved prometa z jajci. Pri drugem NŽD s strani uradnega pregleda do sedaj še niso bile ugotovljene nepravilnosti, prav tako še ni znano, kako je prišlo do kontaminacije jajc s fipronilon," poroča uprava za varno hrano.

Od prvega rejca so zahtevali umik vseh serij jajc iz prometa, drugemu pa so prepovedali promet z jajci in kokošmi nesnicami. Prepoved velja, dokler ne bosta dokazala, da so jajca skladna, uvedli pa so tudi vzorčenje na vseh gospodarstvih s hlevi, ki še niso bila deležna posebnega nadzora.

Za nadzor dogovorjeni že konec avgusta

V nadzoru, za katerega so se dogovorili na sestanku strokovnjakov 30. 8. 2017 v Bruslju je bilo odvzetih 27 vzorcev jajc in dva vzorca mesa kokoši nesnic, ki so bili analizirani na 58 različnih substanc (ostanki pesticidov, ostanki veterinarskih zdravil).

Doslej pri slovenskih rejcih ni bilo pozitnih vzorcev na fipronil.

"Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) od prvega obvestila, ki smo ga dne 8.8.2017 prejeli preko sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF) o pojavu fipronila v kokošjih jajcih, izvajamo aktivnosti, ki so potrebne za obvladovanje tveganj.

Tako smo že v avgustu 2017 izvedli prve analize vzorcev. Takrat smo v okviru posebnega nadzora nad jajci, jajčnimi proizvodi za uporabo v živilski industriji in jajčnimi izdelki opravila uradno vzorčenje 15 vzorcev živil. V okviru uradnega vzorčenja so bila odvzeta jajca slovenskih in tujih proizvajalcev ter jajčni proizvodi, ki jih v proizvodnji uporablja živilska industrija in jajčni izdelki namenjeni končnim potrošnikom, ki so izvirali iz drugih držav članic. Odvzetih je bilo 6 vzorcev jajc slovenskih proizvajalcev, 2 vzorca jajc tujih proizvajalcev, 5 vzorcev jajčnih proizvodov tujih proizvajalcev za uporabo v živilski industriji (jajčni melanž in jajčni prah) ter 2 vzorca jajčnih testenin. Vsi odvzeti vzorci so bili analizirani na 99 do102 različnih aktivnih snovi, vključno s fipronilom (99 snovi v jajcih, 101 snov v jajčnih proizvodih in 102 snovi v jajčnih testeninah). V nobenem od odvzetih vzorcev ni bila ugotovljena prisotnost fipronila, prav tako tudi nobena od ostalih analiziranih aktivnih snovi. Z rezultati analiz smo javnost seznanili dne 23.8.2017," pojasnujejo na upravi za varno hrano.

Tuja jajca s fipronilom smo pojedli

So bila pa pri nas tuja jajca s to snovjo, večno smo tudi pojedli.

Jajca | Avtor: profimedia profimedia

"Dne 9.8.2017 je bila UVHVVR obveščena s strani avstrijskega pristojnega organa o distribuciji jajčnega proizvoda (predpakirana kuhana in olupljena jajca) v Slovenijo, ki bi lahko vsebovala fipronil. UVHVVR je takoj izvedla vse potrebne aktivnosti in ugotovila, da sta nosilca živilske dejavnosti takoj po tem, ko sta bila s strani dobavitelja obveščena o tem, umaknila iz prometa celotno količino proizvoda, ki sta ga v tem času še imela zalogi. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj.

Dne 24.8.2017 je bila UVHVVR obveščena, s strani avstrijskega pristojnega organa o prodaji jajčnih proizvodov slovenskim nosilcem živilske dejavnosti. Celotna količina kupljenih jajčnih proizvodov je znašala 17 kg (kar predstavlja ekvivalent cca 300 jajc), kupci so bile tri pravne osebe, od katerih pa se samo dve ukvarjata z živilsko dejavnostjo. Jajca so bila uporabljena kot surovina za pripravo posameznih jedi in jih ni bilo več na zalogi.

Dne 1.9.2017 je bila UVHVVR s strani avstrijskega pristojnega organa obveščena o distribuciji dveh jajčnih proizvodov v Slovenijo. Jajčni melanž in pasterizirani jajčni rumenjak (230 l) pri katerih je bila odkrita prisotnost fipronila, sta bila v Slovenijo distribuirana preko dveh avstrijskih posrednikov. Omenjena proizvoda sta bila prodana več nosilcem živilske dejavnosti na področju gostinstva oziroma konditorstva in ju ob inšpekcijskem pregledu ni bilo več na zalogi," pojasnjuje uprava za varno hrano.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Iva Valant
    Iva Valant 18:30 14.november 2017.

    Naša super hrana .... a res?

  • srecnii 09:49 14.november 2017.

    Zanimiv spet so jajca na udaru, ko so nabolj zdrava med vsemi živili. Športniki jih redno jejo in tud iz stališča hujšanja so TOP. Na sploh bi jih moral vsi jest, kuhana. Zakaj pe ne kontrolirajo še 1000 drugih spornih ...prikaži več izdelkov, ko imajo en kup kemije v pakungi.

  • Avatar Leon
    Leon 09:42 14.november 2017.

    Slovenija nima jajc !