Zdravje
415 ogledov

V ZDA cepljenim proti koronavirusu ni več treba nositi mask

nošenje mask na prostem Saša Despot
Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je sklenil, da osebam, ki so bile povsem cepljene proti koronavirusu, ni več treba nositi mask, ne na prostem in ne v zaprtih prostorih. Prav tako za te osebe več ni potrebna varnostna razdalja.

"Vsak, ki je bil povsem cepljen, lahko sodeluje v manjših ali večjih aktivnostih na prostem in v zaprtih prostorih brez maske ali socialne distance," je dejala direktorica CDC Rochelle Walensky.

CDC je to odločitev sprejel na podlagi podatkov, ki kažejo, da so cepiva proti koronavirusu izjemno učinkovita ne le za preprečevanje covida-19, ampak tudi za preprečevanje okužb.

Tudi v redkih primerih, ko se cepljena oseba spet okuži, skoraj ni verjetno, da bi imela veliko količino virusa v nosu in zato ni verjetno, da lahko okužbo širi naprej.

Direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je medtem polno cepljenim državljanom, ki še vedno oklevajo, predlagal, naj sprva opustijo maske na prostem, razen če so v gneči. "Moramo izvesti ta prehod," je dejal v pogovoru za televizijo CBS. 

Na javnem prevozu maske še naprej obvezne

Kljub temu CDC še naprej zahteva nošenje mask na letalih, vlakih, ladjah, avtobusih oziroma sredstvih javnega prevoza za potnike, ki prihajajo v ZDA ali jih zapuščajo.

Cepljeni mednarodni potniki bodo morali ob prihodu v ZDA v treh dneh od prihoda še vedno opraviti test ali dokazati, da so v zadnjih treh mesecih okrevali po covidu-19. Testiranje v ZDA ni finančno breme, saj je zastonj.

Ta odločitev velja za zdaj, Walenskyjeva pa je dodala, da se lahko navodila spremenijo, če se položaj poslabša.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • JZekspert 12:23 14.maj 2021.

    Točno tako... vsi so podmazani, še policaji zdaj dobijo po 3 jurje, netto!! O belih podmazancih si raje ne bi umazal ust, bo spet izbrisano (oni po 30 jurčkov bruto, a ne Mateja). In to vse na račun nas ostalih, ...prikaži več, ki ne dobimo nič - poleg tega ni denarja, da bi nas podkupili k namernemu laganju, da s tem izgubimo čast. Še zanimivost, v ZDA promovira cepljenje (ne na primer kakšna bunka kot pri nas) trans-seksualka/trans-seksualec - ne me obtožit nestrpnosti, če mi gre pri tem malo na smeh...

  • Avatar Leon
    Leon 09:47 14.maj 2021.

    Oprostite jim saj ne vedo kaj delajo ....bi rekel nekdo ! Povsod so strokovne skupine ,ki delajo v interesu farmacije .