Zdravje
1112 ogledov

Velik uspeh Slovencev glede zdravljenja okužb s superbakterijami

mikroskop znanstvenik laboratorij Profimedia
Pod vodstvom slovenskih raziskovalcev odkrili molekule za pomoč pri zdravljenju okužb s super odpornimi bakterijami.

Mednarodna skupina raziskovalcev, ki sta jo vodila Marko Anderluh z ljubljanske fakultete za farmacijo in Nikola Minovski s Kemijskega inštituta, je sintetizirala molekule, ki pomenijo preboj pri zdravljenju okužb s super odpornimi bakterijami, so zapisali v sporočilu s fakultete. Odkritje bo v pomoč tudi pri razvoju učinkovitejših zdravil.

Skupina je hkrati prvič dokazala mehanizem delovanja teh novih molekul. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je odpornost mikrobov na zdravila eden glavnih globalnih problemov 21. stoletja, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija umešča med deset največjih groženj javnemu zdravju. Pojav in širjenje patogenov, odpornih na zdravila, namreč ogroža sposobnost zdravljenja pogostih okužb. Novo odkritje bo pomagalo pri razvoju učinkovitejših protimikrobnih zdravil.

"Glavni dosežek raziskovalcev je razvoj novih bakterijskih zaviralcev topoizomeraze tipa II (NBTI) z inovativnim delom molekule. Dobljene molekule, ki so jih patentno zaščitili, imajo izjemno močno protibakterijsko delovanje, saj še učinkoviteje zavirajo deljenje bakterijskih celic," so zapisali v sporočilu.

Dodali so, da lahko nove molekule k uspešnejšemu zdravljenju bakterijskih okužb pripomorejo tudi zato, ker delujejo tudi na odporne bakterijske seve, ki jih z obstoječimi protibakterijskimi učinkovinami težko zdravimo.

Dodana vrednost odkritja je dokaz obstoja posebnih halogenskih vezi v biološkem okolju, kakršni so bili po navedbah vodje raziskave Marka Anderluha doslej dokazani le na kristalnih modelih majhnih molekul, ne pa tudi v bioloških makromolekulah.

V raziskavi, ki je trajala štiri leta, so sodelovali štirje znanstveniki iz Slovenije in šest iz Združenega kraljestva. Raziskovalni članek na to temo je bil 8. januarja objavljen v ugledni reviji Nature Communications.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.