Zdravje
2768 ogledov

Velika novost, vsi podatki na nacionalnem eKartonu

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Po predlogu zakona bi zdravstveno dokumentacijo prenesli v poenoten digitalni zapis in zbrali na enem mestu v t. i. nacionalnem eKartonu.

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo nov predlog zakona o digitalizaciji zdravstva. Zakon bo, če bo sprejet, vsem zdravstvenim izvajalcem naložil, da zdravstveno dokumentacijo vnašajo v centralni elektronski zdravstveni sistem (CeZIS). Tako bodo vsi relevantni zdravstveni podatki zbrani na enem mestu, kar bo po navedbah ministrstva olajšalo zdravstveno obravnavo pacientov. Poleg tega bo to stroškovno učinkovito, ker ne bo več potrebe po ponavljanju (drage) diagnostike, je razvidno iz predloga zakona.

Predlog predvideva tudi možnost dostopa do zdravstvenih podatkov posameznega pacienta za vse zdravstvene delavce in sodelavce v timu, ki oskrbuje pacienta. "Pri tem predlagatelj pojasnjuje, da lahko zdravstveni delavec in zdravstveni sodelavec vpogledata samo v tisto dokumentacijo in samo v tistem obsegu, ki je nujno potreben za obravnavo pacienta, in ne v vso drugo dokumentacijo, za katero v osnovi ni imel podlage za vpogled, saj gre v tem primeru za nepooblaščeni dostop do osebnih podatkov," je navedlo ministrstvo.

Hiter dostop do zdravstvenih podatkov

Ob nudenju nujne zdravstvene pomoči bi načelo nujnega vpogleda zdravstvenemu delavcu omogočilo dostop do zdravstvenih podatkov, ki jih v tistem trenutku nujno potrebuje. Gre zlasti za podatke, ki se nanašajo na zdravstvena stanja ali posebnosti, od katerih je močno odvisen potek zdravljenja, na primer o alergijah ali krvni skupini.

Predvideno je oblikovanje gospodarske družbe v 100-odstotni državni lasti, ki bo skrbela za kontinuiran razvoj in vzdrževanje sistema CeZIS. Zagotavljala bo strokovno podporo izvajalcem zdravstvene dejavnosti, neprekinjeno delovanje sistema, zaradi večje ekipe strokovnjakov različnih področij pa bo njeno delovanje agilno glede na pogoste nove funkcionalne zahteve in potrebe po upravljanju s podatki.

"Od te družbe se pričakuje dežurstvo 24 ur na dan, vse dni v tednu in skladno z zakonom rotacija osebja na sedem dni. Zato je nujno zagotoviti dovolj zaposlenih, ki se bodo lahko nadomeščali in opravljali enake naloge," v predlogu zakona navaja ministrstvo.

Zaposlenim v IT-oddelkih oziroma IT-strokovnjakom pri izvajalcih bodo, kot predvideva zakonski predlog, ponudili možnost prezaposlitve pri izvajalcu centralne digitalizacije, saj bodo izvajalci dobili manj sredstev iz naslova zdravstvenih storitev. Ker je vedno potrebna pomoč na mestu izvajanja zdravstvenih storitev, bodo nekateri zaposleni ostali na delovnih mestih v zavodih v storitvenih centrih in službah za pomoč uporabnikom, predvideva ministrstvo.

Štiri krovne zbirke podatkov

Predlog zakona namesto dotedanjih približno 80 zbirk podatkov predvideva le štiri krovne zbirke podatkov - osnovno zdravstveno dokumentacijo pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, centralni elektronski zdravstveni zapis, vire v zdravstvu in presejalne programe. Manj zbirk ne bi onemogočilo obdelave podatkov za zdravstvene namene, od rezultatov pa se pričakuje, da bodo prispevali k izboljšanju prepoznavanja bolezni in posledično bolj učinkovitemu zdravljenju, piše v predlogu.

Posebno skrb predlog namenja tudi ranljivim posameznikom, ki bi imeli za vpogled v sistem CeZIS možnost pooblastiti druge osebe.

Rok za oddajo komentarjev na predlog je 12. maj.

Prvotni predlog zakona o digitalizaciji zdravstva so na ministrstvu sicer pripravili še v času ministra Danijela Bešiča Loredana, a je oktobra na odboru DZ za zdravstvo zaključil zakonodajno pot. Na predlog zakona so različni deležniki podali številne pripombe. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da predlog zakona potrebuje nekatere konceptualne spremembe, in napovedali pripravo boljšega predloga.

Komentarjev 2
  • Avatar lopov
    lopov 15:52 13.april 2024.

    Vse dobro ok... zadeva bolj sporna da bodo dostop imeli vsi zdravnuki tudi hekerji.. ki bi lahko kar vpluvali na določebe stvari... obenem bi & bo z časom po spremebah zakonodaje kot vedno dostopali direktorji in dellovodje do zdravniških kartonov....

  • Ender3 21:24 12.april 2024.

    Novost bo velika ko, če bo uresničena..V tej državi dobiš občutek, da so v ozadju vedno nekaterim, ki spremembam nasprotujejo..Kako pa bo urejeno s strani bolnikovih pravic..