Zdravje
4653 ogledov

"Veliko otrok se bo pritoževalo, se kujalo, poskušalo zmanipulirati starše"

otrok jok Profimedia
Polurni sprehod ni dovolj, potrebno se je prepotiti in močno zadihati. Vsak dan.

Epidemija korone je terjala davek tudi pri naših najmlajših, saj je, kot smo že pisali, gibljivost in vzdržljivost naših otrok v največji krizi. Vedno več je tudi debelih otrok. Kljub zaprtju šol in odsotnosti športne vzgoje, nedostopnosti treningov in javnih igrišč, pa lahko starši svojim otrokom pomagate ohraniti gibalne sposobnosti in jim omogočite normalni razvoj.

Kako, nam je povedal Gregor Starc, profesor športne vzgoje in vodja športnega kartona:

1. Vsaj pol ure visoko intenzivne vadbe

Otroci vsak dan potrebujejo vsaj pol ure visoko intenzivne vadbe.

V to se ne štejejo sprehodi, ampak zgolj gibanja, katerih intenzivnost je vsaj na ravni teka in pri katerih se otroci pošteno prepotijo in zelo močno zadihajo.

zivljenje 06.01.14. Gibanje, narava, mama, otrok, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ta vadba naj vključuje vadbo vzdržljivosti v obliki:

  • zmerno hitrega teka v dolžini vsaj en kilometer ali kolesarjenje v klanec
  • vadbo moči v obliki različnih vaj za moč vseh večjih mišičnih skupin celotnega telesa, npr. vadba tabate,
  • ne smemo pozabiti tudi na vadbo eksplozivne moči, kar pomeni, da mora vadba vključevati tudi sprinte in skoke.

 

2. Ogrevanje pred vadbo in raztezanje po njej

Pred vadbo se je treba ogreti z rahlim tekom ali lahkimi gimnastičnimi vajami, po vadbi pa poskrbeti za raztezanje vseh mišičnih skupin z razteznimi vajami.

3. Ne pozabimo na nove vaje

Otroci naj sledijo navodilom učiteljev športne vzgoje in izvajajo vsebine, ki jim jih učitelji pripravljajo, saj je zelo pomembno, da se učijo tudi novih gibanj, da ne bi prišlo do dodatnega upada koordinacije. Veliko nasvetov lahko najdejo tudi v rubriki SLOfit nasvet na spletni strani www.slofit.org.

4. Izkoristite vikend za daljše pohode

Čez vikend, ko starši niso v službi, naj se z otroki odpravijo na daljše pohode v klanec s hitrejšim tempom. Čim bolj naj izkoriščajo tudi vso športno opremo, ki jo imajo doma (kolesa, mize za namizni tenis, rolerji, žoge…).

5. Ne zgubljajte časa s prerekanjem

Pozorni bodite na izbiro igrice in čas igranja. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Starši se morate zavedati, da je motiviranje otrok za vadbo zelo zahtevna stvar, saj doma ne bo prijateljev ali sošolcev, ki bi otroka pritegnili v dejavnost.

Vloga staršev je bistveno drugačna od vloge učiteljev in trenerjev, ki se morajo truditi z motivacijo. Starši lahko enostavno zapoveste otrokom, kar je pogosto neizbežno. Ko boste otroke vlekli od ekranov, boste namreč naleteli na odpor, saj boste otroke metali iz cone udobja, kar otrokom ne bo všeč.

Nobena ideja starša ni tako vabljiva kot vsebine na ekranu in škoda je izgubljati čas s prerekanjem. Veliko otrok se bo pritoževalo, se kujalo, poskušalo zmanipulirati starše, naj jih vendar pustijo pri miru, pomembno pa je, da starši pri tem ne popustimo, temveč na miren način otroka spravimo v gibanje.

Prepiri in pogajanja so pri tem povsem neplodni, zaradi tega je najbolje mirno potegniti kabel iz vtičnice ali pritisniti gumb za izklop naprave, ki otroka okupira.

6. Kolikor sedenja pred ekrani, toliko tudi gibanja

Rabo ekranske tehnologije omejite, najbolje pa je, da ima otrok konstanten vsakodnevni urnik, v katerem mu, na primer, pustite največ eno uro tovrstne zabave. Vsekakor naj bo pravilo, da mora v primeru sedenja pred ekrani enak del časa preživeti tudi v gibanju.

7. Raznolika prehrana, brez energijskih dodatkov

zdrav obrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Poskrbite za raznoliko prehrano, a se vseeno izogibajte nakupom slaščic in sladkih pijač.

Nikakor ne zmajšujte količino hrane, ki jo otrok potrebuje za normalno rast in razvoj. Z odrekanjem hrane namreč ne moremo na zdrav način preprečiti povečevanje telesnega maščevja. To lahko dosežemo le z zadostno količino in intenzivnostjo gibanja.

Debelost namreč postane težava takrat, ko umanjka gibanje, s katerim zaužito energijo porabimo. Otroci, ki so v normalnih razmerah vključeni v redni športni trening, med epidemijo ne potrebujejo visoko energijskih prehranskih dodatkov, saj odvečne energije ne bodo mogli porabiti.