Zdravje
1111 ogledov

Veliko pomanjkanje zdravil v lekarnah

Zdravila Profimedias
Agencija za zdravila trdi eno, lekarne drugo.

Na Hrvaškem se soočajo z velikim pomanjkanjem zdravil. Njihova Agencija za zdravila in medicinske pripomočke (HALMED) trdi, da za zdaj sicer še ni "kritičnega pomanjkanja" nobenega zdravila, vendar stanje v lekarnah je povsem drugačno, danes poroča Jutarnji list. 

V lekarnah po njihovih informacijah primanjkuje številnih zdravil vključno z zdravilom Litalir, ki zdravi kronično mieloično levkemijo, in za katerga nimajo nadomestnega zdravila. 

Poleg tega primanjkuje več zdravil, za katera na spletni strani HALMED-a ni navedeno, da bi primanjkovala. Med njimi so zdravila za zdravljenje visokega krvnega pritiska, zdravila za bolnike z angino pektoris, Tobrex kapljice. 

Predsednica Hrvaške lekarniške zbornice Ana Soldo je za Jutarnji list povedala, da je realno stanje v lekarnah vsaj 30 odstotkov slabše, kot je razvidno na spletni stranni Agencije za zdravila in medicinske pripomočke, stanje se po njenih besedah spreminja iz dneva v dan. 

Agencija o pomanjkanju zdravil obvešča na podlagi informacij imetnikov dovoljenj, torej proizvajalcev, kar pa ne ustreza dejanskemu stanju na trgu. Bolniki se množično pritožujejo, da niso mogli dobiti predpisanih zdravil, še poroča Jutarnji list in dodaja pojasnilo Ane Soldo, da farmacevti ne smejo izdati generičnega, nadomestnega zdravila, če na spletni strani HALMED-a ni zapisano, da zdravila ni v prometu.

denar, posojilo, vračilo, evri Inšpekcija na delu Svet V dobrih treh tednih zgolj s kaznimi zaslužili skoraj pol milijona evrov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.