Zdravje
1003 ogledov

WHO opozarja na mutacije, v Sloveniji pa še brez strategije cepljenja

opičje koze test Profimedia
Čeprav se stroka strinja, da se virus opičjih koz primarno prenaša s stikom kože s kožo, nova študija nakazuje, da lahko virus ljudje prenesemo na svoje ljubljenčke že s stiskanjem ali spanjem v isti postelji. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na možnost mutacij in to, da cepivo ni 100-odstotno učinkovita zaščita.

Študija primera, objavljena v ugledni medicinski publikaciji The Lancelet, kaže, da je 4-letni pes, pasme hrt, razvil lezije in bil pozitiven na virus opičjih koz 12 dni po tem, ko so njegovi lastniki pri sebi opazili prve simptome. Par je po poročanju spal v isti postelji kot njun pes. Hkrati sta dodala, da sta psa, ko je razvil simptome, izolirala od ostalih živali in ljudi ter tako preprečila nadaljnje širjenje okužbe.

Avtorji so zaključili, da bi ta ugotovitev morala odpreti debato, da se ljubljenčke v primeru na virus pozitivnih lastnikov, izolira. 

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) po poročanju EverydayHealth v svojih priporočilih že navaja, da se okuženi z virusom opičjih koz izogibajo bližnjim stikom s svojimi ljubljenčki zaradi možnosti prenosa okužbe na njih.

"To je prvi primer prenosa okužbe s človeka na žival," je komentirala Rosamund Lewis, strokovnjakinja WHO za opičje koze in tudi ona obolelim svetovala, naj se izolirajo od svojih hišnih ljubljenčkov. Kot ključnega pomena je izpostavila skrbno ravnanje z odpadki, da bi s tem zmanjšali tveganje okužbe glodavcev in drugih živali zunaj gospodinjstva.

Opozorila je, da takoj ko se virus preseli v drugo okolje oziroma v drugo populacijo, obstaja možnost, da se bo razvijal drugače in mutiral.

Cepljenje v tujini že, a cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Kdaj bo na voljo v Sloveniji? 

"Že od začetka smo vedeli, da to cepivo ne bo srebrna krogla in da ne bo izpolnilo vseh pričakovanj, ki se vanj polagajo," je cepivo proti opičjim kozam komentirala Lewiseva.

Opozorila je, da cepivo ni 100-odstotno učinkovito, niti po izpostavitvi virusu niti kot preventivni ukrep in dodala, da cepivo v celoti prične delovati šele dva tedna po prejetju drugega odmerka.

V Sloveniji smo do včeraj zabeležili 43 potrjenih primerov okužb z virusom opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine (Španija, Italija, BIH), dobra tretjina se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe ni bilo mogoče opredeliti.

Medtem ko denimo v Ameriki že nekaj časa cepijo najbolj ranljive skupine, k nam, kot smo že pisali, prihaja donacija 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) zoper opičje koze, proizvajalca Bavarian Nordic. 

Odgovore Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) na naša vprašanja, kdaj bodo priporočila za cepljenje pripravljena, komu bo cepivo dostopno ter kje bodo opravljali cepljenje, si lahko preberete na tej povezavi. 

 

Komentarjev 4
  • Pierre 12:35 21.avgust 2022.

    Monkey-pox = Monkey business !!!!!

  • ico8 10:05 18.avgust 2022.

    Vsi ze vemo, da se zadeva siri na popolnoma enak nacin kot AIDS in to v glavnem med bucibuci moski, povrhu vsega se ve, da je 90% vseh okuzenih, toplovodarjev!!! Sedaj mi pa se povejte, zakaj govorite v clanku o ...prikaži več PARU z cuckom, na pa o tem, kaksen "PAR" je to!???

  • BenX 08:57 18.avgust 2022.

    Janse nimam pretirano rad (milo rečeno), ampak, če bi razturil STS sploh nebi bilo neke škode!