Zdravje
279 ogledov

Vodja BioNTecha: "V tem trenutku imamo dobre podatke"

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Kljub mutacijam novega koronavirusa in pojavljanju novih, bolj nalezljivih različic, še ni potrebe po prilagajanju cepiva proti covidu-19, je prepričan direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Sahin je dejal, da bo morda to treba storiti v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih, če se bodo pojavile nove različice. Ali bodo potrebne spremembe oz. prilagoditve v cepivu, se bodo odločili, če se bo pokazalo, da sedanje cepivo ne deluje več ali pa bo učinkovito le še delno, je povedal vodja podjetja, ki je cepivo razvilo v sodelovanju s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Pomembno pa bo ugotoviti pravi trenutek, kdaj bo to treba storiti. "Odločitev za prilagoditev cepiva zdaj se bo lahko čez tri mesece ali šest izkazala za napačno, če bo prevladujoča postala neka druga različica. Pravočasnost odločitve je zato ključna," je dejal Sahin.

A v tem trenutku je sedanja sestava cepiva povsem ustrezna, je pojasnil. "V tem trenutku imamo dobre podatke, da poživitveni odmerek z osnovno različico povsem zadostuje," je pojasnil in dodal, da v BioNTechu priporočajo poživitveni odmerek cepljenja.

V Nemčiji in Franciji so že napovedali, da bodo jeseni začeli ponujati poživitveni odmerek ranljivi populaciji, zlasti starejšim. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na drugi strani to odsvetuje in priporoča, da se cepivo raje uporabi za cepljenje prebivalcev revnejših držav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.