Zdravje
9770 ogledov

Vrste pred lekarnami – kako je z zalogami zdravil?

koronavirus COVID-19 zdravstveno osebje Epa
Pri lekarnah smo preverili, kakšna je zaloga zdravil, zlasti tistih, ki lajšajo simptome okužbe s koronavirusom.

Preskrba zdravil ni motena, zdravila, tako tista na recept kot brez, so na zalogi, zatrjujejo v lekarnah, s katerimi smo se pogovarjali.

»Za paciente se, kar se tiče preskrbe, ni nič spremenilo,« pravi Romana Rakovec iz Gorenjskih lekarn. »Zdravila, tako na recept kot brez recepta, so v enotah Lekarne Ljubljana na zalogi. Le občasno katerega zdravila v želeni farmacevtski obliki (na primer prašek) ali v želenem pakiranju ni na voljo, je pa na zalogi druga ustrezna oblika oziroma pakiranje,« pa pojasnjuje Tjaša Hace iz Lekarne Ljubljana. Kot dodaja, je zdravil s paracetamolom prav tako dovolj na zalogi.

S strani članic nismo prejeli nobene informacije o težavah pri preskrbi z zdravili, pravijo na Lekarniški zbornici Slovenije, ki sicer ne vodi podatka o zalogah izvajalcev lekarniške dejavnosti (lekarn).

Cene paracetamola različne, znižanja zaenkrat le v Lekarnah Maribor

Cene zdravil brez recepta se pri nas oblikujejo prosto na trgu, zato so tudi cene, na primer paracetamola, po lekarnah različne. Lekarne Maribor so na poziv župana pred skoraj enim tednom znižale cene Lekadola (njegova glavna sestavina je paracetamol) za četrtino. Hkrati so v Mestni občini Maribor Lekarniško zbornico Slovenije (LZS) pozvali, da njihovemu ukrepu sledijo vse lekarniške enote po Sloveniji.

V skladu z usmeritvami Agencije za varstvo konkurence ne smemo vplivati na končno ceno zdravil, katerih cene se oblikujejo prosto po pogojih trga, odgovarjajo na LZS. »Razumljivo je, da v danih okoliščinah vsi po svojih močeh in zmožnostih prispevamo k omilitvi težav. Vseeno menimo, da je vsako odločitev, ki se sprejme v tem času potrebno temeljito pretehtati, da ta nedvomno prinaša večje koristi od tveganja. Posebej nas skrbi za najbolj ranljivo skupino, to je starejše, ki jim takšna odločitev gledano s finančnega vidika največ pomeni. V kolikor bo odločitev vplivala na povečan obisk lekarn te najbolj ranljive skupine, je njen učinek negativen,« pojasnjujejo svojo odločitev.

Cen zdravil v Lekarni Ljubljana in Gorenjskih lekarnah niso spreminjali.

Po zdravila sedaj v več lekarn ali večkrat

Država je do sedaj v zvezi s preskrbo z zdravili sprejela le odredbo, s katero omejuje izdajo zdravil na recept na en mesec in nakup zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo, spomni Rakovčeva. »S tem niso naredili nič dobrega, saj to prisili paciente, da pogosteje zahajajo v lekarno, kar je ravno v nasprotju s splošnimi ukrepi,« je prepričana sogovornica z Gorenjskih lekarn.

S strani vlade oziroma pristojnega ministrstva v Lekarni Ljubljana pričakujejo jasno in dejansko podporo pri izvajanju svojega poslanstva, torej tudi v sedanjih razmerah zagotavljati dostopno in neprekinjeno preskrbo z zdravili in strokovno svetovanje ob izdaji. Obratovalni čas večine enot so že skrajšali. Hkrati stranke pozivajo k spoštovanju vseh navodil in da se v lekarne ne odpravljajo zaradi nakupa nenujnih izdelkov.

»V lekarne naj vstopajo posamično. V primeru znakov okužbe dihal (kašelj, vročina, težko dihanje) naj ostanejo doma, v lekarno po zdravila pa naj pride druga zdrava oseba. Priporočamo, da je oseba, ki bo zdravila prevzela, seznanjena z vso terapijo, ki jo pacient prejema, saj bo tako lažje svetovati glede ustrezne uporabe zdravil. Stranke naj med seboj držijo minimalno varnostno razdaljo 1,5 metra,« je jasna Hacetova.

Komentarjev 2
  • anica00 08:33 29.marec 2020.

    Ko berem, ali hočem napisat komentar, se pojavi reklama, vedno znova. In se ne da odstraniti. Zato se mi več ne da pisati komentarje. Ali se moraš registrirati. Zakaj registracija. Eni jo zahtevajo, drugi ne.

  • crosalad 15:08 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks