Zdravje
782 ogledov

Vrtci od danes lahko zavrnejo necepljenega otroka

Cepljenje
Javni in javno sofinancirani vrtec lahko otroka zavrne, če ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Od danes velja novela zakona o nalezljivih boleznih, katere namen je zvišati precepljenost v državi. Novela med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce ter določa optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja.

Vključitev necepljenega otroka v javni in javno sofinancirani vrtec se tako zavrne, če ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter za to ni medicinskih razlogov, kot so na primer alergije na sestavine cepiva. Lahko pa se vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.

Kandidati, ki se vpisujejo v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, morajo medtem ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je v zakonu že opredeljen.

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 14:47 29.oktober 2020.

    Moja generacija je prebolela norice, ošpice, rdečke, in? V čem je tej kvazistroki problem, če otroci niso cepljeni? Aha, provizij ne bo. Stranskih učinkov cepiv ne bo, ker jih NE iščejo (ali pa prikrijejo). zato teh gnojev še tožit ne ...prikaži več boste mogli. Res pa je, da ga ni denarja, ki bi vam poplačal prizadetega otroka. Pa očitno tudi davke lahko nehate plačevati. Za vrtce je in gre tudi iz vašega denarja.

  • Marcelko 14:34 29.oktober 2020.

    Marš gamat fašistična.

  • Awakening 14:20 29.oktober 2020.

    Medicinski razlog za opustitev cepljenja: alergija na sestavine cepiv...hmm in kako naj to starši ugotovijo, če morajo v vsakem primeru cepiti otroke, ker alergij noben ne preverja, saj so sestavine poslovna skrivnost?! Zakaj že?! Aja da se naprej naredi otroku ...prikaži več škoda in potem šele ugotovi, pa še to se ne nikoli. Po toči zvoniti je prepozno, otroci nebi smeli biti poskusni zajčki! Farmacija zlo človeštva, njihov cilj ni zdrav človek temveč bolan, vse za denar. Bruh....