Zdravje
1433 ogledov

WHO svari pred širitvijo opičjih koz na tak način

laboratorij opičje koze epruveta epruvete Profimedia
Regionalni direktor SZO za Evropo je obenem pomiril, da tovrstni dogodki predstavljajo priložnost za ozaveščanje.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je opozorila na možnost širjenja opičjih koz na festivalih in drugih velikih shodih, ki se bodo odvijali to poletje širom Evrope.

"Možnost nadaljnjega širjenja virusa v Evropi in drugod je to poletje velika," je dejal Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO za Evropo. Obenem je poudaril, da lahko festivali in drugi večji prihajajoči dogodki predstavljajo tudi priložnost za ozaveščanje in krepitev zaščite posameznikov in skupnosti mladih, ki so v tesnih stikih.

Dosedanje preiskave kažejo, da epidemija opičjih koz v Evropi traja že od sredine aprila. To je številčno in geografsko največje širjenje tega virusa zunaj Zahodne in Srednje Afrike, kjer so opičje koze endemične. Kluge meni, da je k hitremu širjenju opičjih koz v Evropi v zadnjih nekaj mesecih pripomogla odprava omejitev, povezanih s pandemijo koronavirusa. Čeprav je veliko število prejšnjih okužb povezanih s spolno aktivnostjo, Kluge poudarja, da lahko virus okuži vsakogar.

Ker se virus ni širil na enak način kot covid-19, ni bilo treba uvajati ukrepov javnega zdravja, ki so bili potrebni za zajezevanje pandemije koronavirusa, je dejal Kluge. "A še posebej je pomembno poudariti, da še ne vemo, ali nam bo širjenje virusa uspelo popolnoma zatreti," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Opičje koze Zdravje V tem primeru ste delno že zaščiteni pred opičjimi kozami Opičje koze Zdravje Takšna so navodila NIJZ glede opičjih koz

 

Komentarjev 1
  • Avatar zoo
    zoo 15:12 01.junij 2022.

    Predlagane spremembe Mednarodnih zdravstvenih predpisov iz leta 2005 je večina držav članic WHO na svojem vrhu v Ženevi prejšnji teden zavrnila. "Pogodba" WHO (World Health Organization - Svetovna zdravstvena organizacija) o pandemiji je bila zavrnjena. WHO, nebodigatreba!