Zdravje
47827 ogledov

Z novim letom tega obrazca ne bo več

Krvodajalska akcija Aleksandra Pekošak
Papirnati obrazec, ki ga ob darovanju krvi prejmejo darovalci, se z novim letom poslavlja.

"Od 1. januarja 2024 bo izdaja potrdila darovalcem za uveljavitev odsotnosti iz dela zaradi darovanja krvi (potrdilo za službo) potekala direktno v sistem ZZZS (E.PODK), do katerega bodo delodajalci dostopali sami. E-potrdilo bo nadomestilo obstoječi papirnati obrazec," pojasnjuje Polonca Mali, dr. med., spec. transf. med. Oddelek za preskrbo s krvjo, Zavod RS za transfuzijsko medicino. "Darovalce prosimo, da zaradi izdaje e-potrdila poleg osebnega dokumenta s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja."

Ker se bodo darovalci na novost morali privaditi, bi se lahko zgodilo, da posameznik pri sebi ne bi imel vseh potrebnih dokumentov. "Za primer, da krvodajalec ne bo imel kartice ZZZS, smo poskrbeli, da je v sistemu izjemoma možna izdaja e-potrdila. Ostalim krvodajalcem, ki potrebujejo le potrdilo o udeležbi, npr. dijaki, študenti …, bomo še naprej izdajali papirnata potrdila o udeležbi," je pojasnila sogovornica. 

Kri, krvodajalska akcija | Avtor: RKS OZ Kranj RKS OZ Kranj

Mladi spet prihajajo na krvodajalske akcije

V Sloveniji je okoli 65.000 aktivnih krvodajalk in krvodajalcev, ki enkrat ali večkrat letno darujejo kri in tako skrbijo za nemoteno preskrbo s krvjo. "Pomembno je, da imamo na voljo toliko krvodajalcev, kot jih potrebuje naše zdravstvo in da se odzivajo na vabila Rdečega križa Slovenije in transfuzijske službe," poudarja Polonca Mali. 

Veseli jih, da se mladi spet udeležujejo krvodajalskih akcij. V času covida je bila zaradi ukrepov njihova udeležba nekoliko slabša, z normalizacijo življenja in šolanja pa se spet vračajo in darujejo kri. "Odzivajo se na povabila RKS, vabila preko družbenih medijev, marsikdo pa se za krvodajalstvo odloča tudi zaradi nadaljevanja družinske tradicije. Ponovno smo na številkah, ko v letu zabeležimo 10 ali več odstotkov mladih, to so tisti, ki bodo nadomestili krvodajalce, ki zaradi starosti in zdravstvenih težav ne morejo več darovati krvi. Mlade pozivamo, da se pridružijo veliko družini srčnih ljudi."

krvodajalska akcija  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Uspešni pri uravnavanju zaloge krvi

Zahvaljujoč dobremu odzivu krvodajalcev so pristojni lahko v letu 2023 uspešno uravnavali zaloge krvi. V primeru znižanih zalog določene krvne skupine so krvodajalce dodatno vabili na odvzem krvi. "Zaloge krvi so odvisne od porabe krvi in zbrane krvi, zato so vabila krvodajalcem prilagojena trenutnim potrebam," razloži Polonca Mali. 

S podatkov na spletni strani Daruj kri je razvidno, da je v zadnjih dneh leta 2023 najnižja zaloga krvi krvne skupine AB-. S pomočjo posebne aplikacije lahko preverite, ali lahko tudi vi darujete kri.

Prav tako pa so na spletu že razpisani datumi krvodajalskih akcij v letu 2024. Na krvodajalsko akcijo se tako lahko odpravite že takoj po novoletnih praznikih. V Postojni bo krvodajalska akcija potekala 3., 4. in 5. januarja. 3. januarja bo krvodajalska akcija še v Šentilju v Slovenskih goricah, 4. januarja v Gorici pri Slivnici in 5. januarja v Rogaševcih. 

Krvodajalkam in krvodajalcem se za pripravljenost, odziv in sodelovanje pri zdravljenju bolnikov zahvaljujemo. Z vami življenje teče dalje … Želimo jim prijetne praznike in prijazno ter zdravo novo leto.

Zavod RS za transfuzijsko medicino

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.