Zdravje
4117 ogledov

Z začetkom množičnega testiranja velika novost pri definiciji hitrega testa

Covid-19, UKC Maribor, hitri testi UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, hitri testi
Vsak, ki bo na hitrem testu pozitiven, bo takoj napoten na bolniško in umaknjen z delovnega procesa.

Tako imenovano promocijsko množično testiranje naj bi se jutri, sprva je bilo napovedano že za danes, začelo v Ljubljani, kasneje v tem tednu pa še v drugih mestnih občinah, ter na drugih območjih, predvsem tistih s slabšo epidemiološko sliko. "Osrednjeslovenska regija je v relativno dobri kondiciji, imamo pa velike težave v jugovzhodni Sloveniji, v Posavju in zaradi tega z velikim zanimanjem pričakujemo rezultate hitrega testiranja tam, ki bodo pokazali, ali je tega virusa bistveno več," pravi vladni govorec Jelko Kacin. "Vsak, ki ga na tak način izločimo, osamimo, je pomemben, da se v teh najbolj prizadetih regijah upočasni širjenje virusa in se razmere začnejo umirjati."

Kljub številnim novinarskim vprašanjem, niti Kacin, niti državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, Marija Magajne, nista  pojasnila, ob kateri uri naj bi se testiranje jutri v Ljubljani, ki naj bi potekalo na Kongresnem trgu in morda še na nekaterih drugih lokacijah, začelo izvajati.  

Rezultat testa bo sporočal NIJZ

Testiranje bo prostovoljno in brezplačno, vnaprejšnja najava, če ne bo zanimanje preveliko, ne bo potrebna. Tisti, ki se bo želel testirati, bo moral imeti s sabo dokument in zdravstveno izkaznico. Rezultat naj bi bil znan v 15-ih minutah, testiranega pa o rezultatu bo preko SMS sporočila obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki bo v primeru pozitivnega testa dal tudi navodila kako ravnati naprej, razlaga državna sekretarka Marija Magajne.

Spremenjena definicija hitrega testa

Po novem bo veljalo, da je nekdo, ki dobi pozitivni hitri test, tudi okužen s korona virusom in za potrditev okužbe ne bo več potreben potrditveni PCR test. Doslej so po pozitivnem hitrem testu izvedli še molekularni PCR test, ki velja za bolj zanesljivega.
Gre za spremembo definicije vrednotenja hitrega testa, ki je enotna na ravni EU, je povedala državna sekretarka. Definicija na ravni EU se spreminja ravno danes. "Kdor koli bo na hitrem testu pozitiven, se bo razumelo, da je pozitiven in bo napoten na bolniško, torej moral se bo umakniti z delovnega procesa," poudarja Kacin, ki v izvajanju hitrih testov vidi še eno prednost: "S tem bomo vendarle polovili nekaj atipičnih primerov covida pri ljudeh, ki nimajo simptomov in se odlično počutijo pa širijo virus, ne da bi to vedeli," dodaja Kacin.  

Vlada vsem tistim, ki jih skrbi njihovo zdravstveno stanje, želi omogočiti, da v najkrajšem možnem času ugotovijo ali so pozitivni ali negativni. Zanesljivost hitrega testa ni tako visoka kot pri PCR testih, ampak za tiste, ki dvomijo ali naj obiščejo svoje najbližje med božičnimi prazniki, je to vendarle neka usmeritev," pravi vladni govorec Jelko Kacin. 

Hitri testi kot podlaga za odločanje o začetku šole

Promocijsko testiranje s hitrimi testi v mestnih središčih bo trajalo tri dni, od torka do četrtka. "To bi sila dragocen podatek, ki ga bomo imeli že do četrtka in bomo na tej podlagi lahko sklepali ali so izpolnjeni pogoji, da 4. januarja se začne za prvo triado pouk v šoli," pravi Kacin.

Potrditveni PCR test bodo izvajali le izjemoma, v primerih, ko rezultat v celoti odstopa od pričakovanega. "Če nekdo ni imel nobenih tveganih stikov, nima nobenih znakov pa se lahko naredi še PCR test," pravi Magajne. 

V naslednjih tednih naj bi s hitrimi testi začeli testirati še zaposlene v vzgojno izobraževalnih zavodih in kronične bolnike. "Splošni zdravniki, zdravstveni domovi in koncesionarji dobivajo navodila, da pridobijo in posredujejo podatke o svojih pacientih s kroničnimi boleznimi, ki bi se želeli cepiti," pravi državna sekretarka.  

"Do podvajanja ne more priti, vsak pozitivni test je zaveden le enkrat"

Pozitivni test bo zaveden v centralni register pozitivnih testov, po uvedbi množičnega testiranja pa naj bi dnevno poročali o pozitivnih PCR testih in ločeno o pozitivnih hitrih testih. "Do podvajanja ne more priti, vsak pozitivni test je zaveden le enkrat," zagotavlja Magajne. 

"Negativni izvid seveda ugotovitev stanja na čas, ko je bil bris odvzet. Če pa smo bili v rizičnem stiku ali sumimo na to, je treba nadaljevat z vsemi ukrepi, ki so v uveljavi, da v primeru, če pride do obolenja, virusa ne širimo naprej," opozarja Marija Magajne. 

Ljubljanske mobilne enote so po besedah Magajne danes prevzele tisoč testov. "Testov bo dovolj, prihajajo sproti, so že tukaj, so na razpolago," zagotavlja Magajne. V vrsti testiranja bo potrebno vzdrževati varnostno razdaljo in nositi masko, za upoštevanje ukrepov pa bodo skrbeli predstavniki civilne zaščite. 

Strošek nabave hitrega testa je nekaj manj kot dva evra, stroški izvedbe testiranja pa naj bi znašali še dodatnih 15 evrov, Magajne pa poudarja, da je treba vložek v hitre teste gledati v luči zmanjševanja hospitalizacij, umrlih pa tudi učinkov na gospodarstvo. V vsaki mobilni enoti se lahko testira 30 do 40 oseb na uro. katere skupine do novega leta. 

 

Komentarjev 8
  • MaloNor 15:50 21.december 2020.

    Torej. Razen za občane 11 mestnih občin stane test 400 EUR. Zahtevajo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Bo zraven stal še policaj in kasiral!?

  • Janez_53 14:01 21.december 2020.

    "Rezultat testiranja bo poročal NIJZ." Ne verjamem. Verjetno bo šef najprej objavil na Twitu, potem šele lahko ostali objavljajo.

  • Ender3 13:58 21.december 2020.

    Da se jim ne bo ponovila zgodba iz Planice, ko so bili testi množično pozitivni, že zaradi dejstva, da so bili predtem neustrezno skladiščeni. Torej je test upravičen zaradi hitrosti odčitavanja, ostalo pa je in bo pod ?.