Zdravje
4972 ogledov

Za to pravico (morda) ne veste, zato podrezajte zdravnika

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Večina jih verjetno sploh ne ve za pravico do preventivnega pregleda pri osebnem zdravniku na vsakih pet let.

Slovenci neizmerno cenimo svoje zdravje. Čeprav ga na lestvici vrednot večina postavi na prvo mesto, mu kot kaže ne posvečamo dovolj pozornosti. Večina jih verjetno sploh ne ve za pravico do preventivnega pregleda pri osebnem zdravniku na vsakih pet let.

Se udeležujete preventivnih zdravstvenih pregledov? Na osnovi podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS) bolj malo, čeprav smo iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičeni tudi do splošnih preventivnih pregledov pri družinskem zdravniku. To je naša pravica, odraslim pripada na vsakih pet let, ogroženim za razvoj kroničnih bolezni in kroničnim bolnikom pa enkrat ne leto. Zato kar podrezajte svojega zdravnika. 

Glavni namen preventivnih zdravstvenih pregledov je zmanjšati zgodnjo umrljivost, obolevnost in invalidnost predvsem na račun pogostih bolezni kot so srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen tipa 2, kronična obstruktivna pljučna bolezen, hipertenzija, debelost, depresija, osteoporoza.

Na vsakih pet let

Pravico do preventivnega pregleda imajo vsi moški v starosti od 35 do 65 in vse ženske v starosti 45 do 70 let. Ob pregledu se glede na izpolnjen vprašalnik, anamnezo, laboratorijske preiskave ter klinični pregled bolnika ugotavlja prisotnost kroničnih nenalezljivih bolezni oziroma prisotnost dejavnikov tveganja za njihov razvoj.

V posebnem pravilniku ministrstva za zdravje (Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni) piše, da so cilji tega pograma "odkrivanje vedenjske, biološke in psihosocialne dejavnike tveganja za razvoj najpogostejših bolezni, izboljšati duševno zdravje, opolnomočiti osebe pri skrbi za lastno zdravje in izboljšati kakovost življenja."

Kdo izvaja preventivni pregled in kako poteka? 

Navadno ga izvaja diplomirana medicinska sestra (v referenčni ambulanti) ali pa izbrani osebni zdravnik (v ambulanti, ki ni referenčna). Če se oseba pregleda v ambulanti ne more udeležiti, ga lahko izjemoma izvede tudi diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu na domu. 

Pregled obsega:

–        pogovor o življenjskih navadah, povezanih z zdravjem,

–        meritve krvnega tlaka, telesne višine, teže in obsega pasu,

–        laboratorijske meritve (npr. laboratorijsko določitev skupnega holesterola in krvnega sladkorja) ter

–        svetovanje o spreminjanju nezdravih življenjskih navad in krepitvi duševnega zdravja. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • mph2 11:25 19.september 2023.

    "svetovanje o spreminjanju nezdravih življenjskih navad" žalostno, ampak večina zdravnikov nima treh čistih o tem. Problem je, ker imajo par ur dobesedno, če niso takrat manjkali, o tem kaj je zdravo. Da pa niti ne govorimo o še hujšem problemu, ...prikaži več da pišejo smernice tisti, ki jih sponzorirajo junk food industrija in big pharma. Pa smo tam. Če se prav sami ne izobražujejo, imajo zdravniki edino izobrazbo od farmacevtk.

  • bobubob 11:14 19.september 2023.

    Ne 'drezaj lava dok spava', pravijo naši južni 'bratje', pri katerih ima zdrava pamet še nekaj veljave. Mar želite, da bele halje spet začnejo s svojim terorizmom? Res so že porabili tiste neobdavčene judeževe novce a ker Golob (zaenkrat) zagovarja ...prikaži več misel, da morje, sonce in zrak zdravita (njegova edina pametna doslej), njegovih pristašev pa je, kot sami pravijo, 'jebe*no več', bodo doktorji morali Goloba prepričati drugače. Morda z novo veliko lažjo?