Zdravje
3539 ogledov

Za ženske po 50. letu je ta pijača nevarna

pitje vode
Gazirane dietne pijače predstavljajo veliko tveganje za ženske, starejše od 50 let.

V primeru teh pijač gre za čisto kemijo, ki obremeni telo. Združenje ameriških kardiologov in Ameriško združenje za preprečevanje kapi sta objavila rezultate študije, v katero je bilo vključenih 80.000 žensk, starih med 50 in 79 let. Gre za ženske, ki so redno pile gazirane dietne pijače in ki imajo preveč kilogramov. 

Rezultati so pokazali, da se pri ženskah, starejših od 50 let, ki redno pijejo gazirane dietne pijače, tveganje za kardiovaskularne bolezni poveča za 30 odstotkov, smrtnost pa za 16 odstotkov. Za 31 odstotkov se poveča tveganje, da utrpijo bodisi srčno bodisi možgansko kap. To tveganje je dvakrat večje pri ženskah, ki imajo prekomerno težo in spijejo dve ali več teh pijač dnevno, a nimajo ne kardiovaskularnih bolezni ne sladkorne bolezni. 

V okviru študije so zdravstveno stanje žensk spremljali 12 let. Avtorji opozarjajo, da rezultati kažejo, da gre za povezavo med rednim uživanjem pijač z umetnimi sladili in povečanim tveganjem za zdravje. Obenem dodajajo, da ti rezultati ne veljajo za mlajše ženske in za moške. 

Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, katera je tista sestavina v dietnih pijačah, ki ima največje posledice za zdravje, saj niso beležili, katera umetna sladila so vsebovale pijače, ki so jih sodelujoče v študiji uživale. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.