Zdravje
14943 ogledov

Zadnja dva dneva so se okužbe več kot podvojile

Covid-19 Profimedia
V primerjavi s prejšnjo sredo je bilo tokrat potrjenih 124 odstotkov več primerov okužbe.

V sredo je bilo z 10.083 testi PCR potrjenih 3.829 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih testov PCR znaša 38 odstotkov. Opravljenih je bilo tudi 90.327 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjo sredo je tokrat bilo potrjenih 124 odstotkov več primerov, povedano bolj po domače, število potrjenih okužb se je več kot podvojilo. Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 1.708 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je znašal 33,4 odstotka. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov  se je povzpelo na 2.361. Vztrajno raste tudi štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 1.213. 

V bolnišnicah je po podatkih Sledilnika 550 bolnikov s covidom-19, od tega jih 160 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Umrlo je pet ljudi.

Rast novih primerov okužb smo pričakovali že vse od potrditve prvega primera različice omikron pri nas. Različica je veliko bolje prenosljiva, inkubacijska doba je krajša in izkušnje iz tujine kažejo, da je število okužb hitro začelo naraščati. Več o tem v članku Vsaj tako bo pri nas, če ne slabše

A več kot podvojitev novih okužb v enem tednu je res izjemna rast. Če se bo tako nadaljevalo, lahko naslednjo sredo pričakujemo več kot 8500 okužb, čez dva tedna pa bi jih bilo že 19 tisoč. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da je zgornja meja PCR testov, ki jih lahko opravimo, približno 16 tisoč, a da iščejo načine, da bi kapacitete povečali. Že naslednji teden bomo tako zelo verjetno dosegli mejo PCR testov, ki jih lahko opravimo. 

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 32
  • eminenca 13:51 06.januar 2022.

    komaj čakam na kaos, predvsem pa na kakšen odstop veleumnih basačev, ki se ne pospravijo iz javnosti dokler jim nekdo ne grozi ... ne podpiram takih dejanj ampak res nekateri , dobro plačani basači vstrajajo do konca ... raziskovalni novinar ...prikaži več bi lahko izbrskal podatek koliko so plačani za vso to nakladanje ... poklukar mora prežvet svoje otroke , sicer ga bo baba postavla pred vrata, sej bo še pregoru možakar ... ja otroc so strošek, sploh če si minister

  • Avatar pantani
    pantani 12:57 06.januar 2022.

    Kaos delate vi novinarji!!!

  • milan654 11:35 06.januar 2022.

    stemo sestinjam ki je napisau komentar pred mano to najbo sram te vlade jj in to je kriva za vse v sloveniji