Zdravje
10007 ogledov

Zadnji podatki: S takim tempom bo sredi januarja kaos

Ljubljana covid-19 Profimedia
V primerjavi s prejšnjim tednom se je število potrjenih primerov močno povečalo.

V četrtek je bilo opravljenih 5.168 testov PCR, s katerimi so potrdili 1.892 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov PCR znaša 36,6 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 99.215 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjim četrtkom je bilo tokrat potrjenih 56,7 odstotka več primerov. Prejšnji četrtek je bilo s 5.004 testo PCR potrjenih 1.207 primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je znašal 24,1 odstotka. 

Štirinajstdnevna incidenca v tem tednu spet narašča in je trenutno 827. Povečuje se tudi sedemdnevno povprečje novih primerov, ki je po novem 1.377. 

V bolnišnicah opažajo, da se število sprejemov počasi povečuje. Po zadnjih podatkih vlade je hospitaliziranih 553 bolnikov s covidom-19, od tega jih 179 potrebuje zdravljenje v enotah intenzivne terapije. Umrlo je šest ljudi.

V večini regij se je sedemdnevno povprečje novih primerov začelo spet dvigovati, naraščati je začel tudi delež virusa v odpadnih vodah. 

Naraščanje števila okužb v prihodnjih dneh je neizogibno. Kakšne bodo posledice za zdravstveni sistem, se bo še pokazalo, saj se pritisk na bolnišnice običajno pokaže dva do tri tedne kasneje. Pristojni opozarjajo, da se lahko razmere hitro poslabšajo. 

Da so pred nami težki tedni, je povedal tudi premier Janez Janša in dodal, da se bo zelo verjetno spet treba odpovedati nekaterim svoboščinam. "Ukrepi, ki jih človeštvo pozna, so za to, da se širjenje upočasni. Epidemije ne moremo zaustaviti, lahko pa jo upočasnimo," je poudaril Janša. Preveliko število okužb povzroči veliko število obolelih in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego. Kapacitete na intenzivnih negah pa so povsod po svetu omejena: "Če je pritisk na te kapacitete prehud, začnejo ljudje umirati. Ne samo zaradi covida. Temu se je treba na vsak način izogniti. Zato ukrepi, ki jih je treba sprejeti, ki jih nihče ne mara, še najmanj vlada, ki nosi ves gnev, ker jih je morala sprejeti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • nada6 12:30 31.december 2021.

    Informacija od delavcev NIJZ, po novem letu morajo negativne teste pretvoriti v pozitivne. Tako da mediji se kar trudite vendar dobro se zavedamo kaj počnete, zavajate

  • Avatar zoo
    zoo 12:12 31.december 2021.

    Enoletna pogodba EU (cepiva) konec. Ostane jim samo še Moderna (za 2022), in še to nekje do marca meseca.

  • miha91 10:23 31.december 2021.

    Controlled Chaos. Vse napovedano in splanirano vnaprej.