Zdravje
6997 ogledov

Zakaj so nekateri naravno bolj odporni zoper novi koronavirus?

samotestiranje Profimedia
Objavljena je nova študija, ki ponuja odgovore na vprašanja, zakaj je denimo en zakonec istega gospodinjsta obolel s covidom-19, drugi pa ne.

Od pojave novega koronavirusa, ki je praktično za nekaj časa zaustavil svet, se vrstijo številne raziskave, ki naj bi ponudile odgovore na vrsto še vedno odprtih vprašanj glede bolezni covid-19. 

Med drugim so v Braziliji opravili študijo, v katero so vključili pare, pri katerih sta bila oba partnerja izpostavljena novemu koronavirusu, bolezen pa se je razvila le pri enem. Objavili so jo v časopisu Frontiers in Immunology.

Sprva so avtorji študije z univerze Sao Paolo v Braziliji menili, da so takšni primeri redki, a na poziv, naj se takšni pari javijo za potrebe študije, se je oglasilo okrog tisoč parov. Analizirali so 86 parov in pripravili podrobno analizo vzorcev njihove krvi. 

Rezultati študije nakazujejo, da imajo posamezniki v parih, pri katerih se ni razvila bolezen, pogosteje gene, ki učinkoviteje pripomorejo k aktivaciji takoimenovanih naravnih celic ubijalk (NK celic), ki so del najbolj zgodnjega odgovora imunskega sistema na virus. 

"Naša hipoteza je, da genomske različice, ki se najpogosteje nahajajo pri tistih posameznikih v parih, ki so bolj podvrženi infekcijam, privedejo do proizvodnje molekul, ki zavirajo aktivacijo naravnih celic ubijalk," je pri tem povedala vodja študije Mayana Zatz. 

Hipotezo naj bi potrdile še druge študije, vendar tudi če jo strokovnjaki potrdijo, bi bilo potrebno raziskati še druge vplive mehanizmov imunskega sistema, pri tem poudarjajo strokovnjaki. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Novi podatki: Viša se število oseb, ki potrebujejo intenzivno nego Siemens PROMO Uporabno Ali hitri antigenski testi zaznajo vse mutacije virusa SARS-CoV-2?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • dani5 21:04 01.oktober 2021.

    Stroka odlično podpira zaključna dela v zdravstvu.

  • Avatar jate
    jate 18:10 01.oktober 2021.

    točno to tudi mrnr zanima...mož in žena se skupaj jebejo en zboli za kovid drugi ne...torej kovid NI nalezljiv tako grozno kot ga opevajo...jaz sem se družila s kovidniki da ja dobim simptone in test negativen...očitno imam PLEMENITO kri

  • krucefiks 15:47 01.oktober 2021.

    ponovno odkrivanje tople vode