Specialist otorinolaringologije dr. Bernhard Junge-Hülsing pojasnjuje, zakaj se to zgodi in kaj vam telo skuša povedati. Čeprav se mogoče ne zdi tako, je kašljanje pravzaprav dober znak.
Kašelj ima pomembno funkcijo. Pomaga pri izločanju sluzi iz dihalnih poti, ko ste prehlajeni ali ste pomotoma vdihnili tuje snovi. Vendar pa se ta refleks lahko sproži tudi z uživanjem zelo hladnega sladoleda. Kašelj namreč sprožijo tudi nenadne spremembe temperature.
Ko jeste zelo hladno hrano, živci, ki nadzorujejo požiranje, zaznajo mraz kot dražljaj. Krvne žile se nato refleksno zožijo in telo se odzove s kašljem ali včasih t. i. "zamrznitvijo možganov" – ostrim glavobolom, ki ga mnogi ljudje občutijo, ko prehitro pojedo sladoled.
Kašelj med uživanjem sladoleda ni razlog za zaskrbljenost. "To kaže, da vaše živčne poti dobro delujejo in da vaši refleksi delujejo," pravi Junge-Hülsing. Telo preprosto signalizira, da je mraz prišel prehitro – najpogosteje zato, ker so bili grižljaji preveliki ali prehladni in je bila hrana prehitro zaužita.
Da bi se izognili tej reakciji, zdravnik ORL priporoča počasnejše uživanje sladoleda. Z majhnimi grižljaji ali nežnim lizanjem sladoleda se telo navadi na mraz. To lahko znatno zmanjša tako kašelj kot neprijetne glavobole zaradi prehladne hrane.