Zdravje
2010 ogledov

Zaloge so nizke, prosijo za pomoč

krvodajalska akcija Anže Petkovšek
Trenutne zaloge krvi v Sloveniji niso zadovoljive. Še posebej nizke so zaloge dveh krvnih skupin.

V Sloveniji primanjkuje krvi. "Zaloge krvi v Sloveniji so nižje od želenih, čeprav se krvodajalci na vabila Rdečega križa in transfuzijske službe dobro odzivajo. Vendar zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo," pojasnjuje Irena Razboršek, predstojnica Oddelka za preskrbo s krvjo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. 

Kot je razvidno iz podatkov, objavljenih na strani daruj-kri.si, je trenutno najnižja zaloga krvi krvnih skupin AB+ in 0- (na sliki stanje na dan 11. julij). Zaloge so v obeh primerih zelo blizu praga, ko ne bodo več zadovoljevale potreb. "Minimalne količine so matematično preračunane tako, da bi zadostovale za povprečno dnevno porabo vsaj 5 dni, če ne bi bilo nobenega vnosa (nobene krvodajalske akcije)," pojasnjuje Irena Razboršek. 

stanje krvi | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Ko se zaloge krvi določene krvne skupine približajo minimalni količini, krvodajalce tudi osebno kličejo na odvzem krvi, s čimer uspejo korigirati zalogo krvi. "Krvodajalci lahko darujejo polno kri na 3 oziroma 4 mesece. Zato v primerih, ko potrebujemo večje število krvodajalcev, na terenskih krvodajalskih akcijah podaljšamo čas trajanja akcije. Povabimo pa zainteresirane skupine (npr. iz podjetij, šol in podobno) na odvzem na stacionarne lokacije transfuzijskega zavoda ali transfuzijskih centrov," dodaja sogovornica. 

Irena Razboršek krvodajalce poziva, da se odzivajo na vabila in se naročijo na odvzem krvi. Ob tem se vsem krvodajalcem iskreno zahvaljuje. 

Po cepljenju lahko darujete kri po 24 urah

Transfuzijska služba še vedno izvaja vse ukrepe za varovanje zdravja krvodajalcev in zaposlenih, ki so jih začeli izvajati ob razglasitvi epidemije marca lani. Krvodajalci se morajo naročiti na odvzem, pri čemer preverijo tudi njihovo ustreznost za darovanje krvi. Pri samem postopku še vedno velja, da morajo uporabljati maske in vzdrževati medsebojno razdaljo. 

Ker je med krvodajalci kar nekaj takih, ki so se cepili proti covidu-19, nas je zanimalo, koliko časa mora miniti od cepljenja, da lahko posameznik spet daruje kri. "Če krvodajalec nima neželenih učinkov po cepljenju, lahko daruje kri po 24 urah," pravi Irena Razboršek. V primeru krvodajalcev, ki so preboleli okužbo s covidom-19, je nekoliko drugače. "Za krvodajalca velja odklon od 4 do 6 tednov od začetka bolezni, odvisno od stopnje kliničnega poteka bolezni in zdravstvenega stanja krvodajalca po bolezni," razloži sogovornica. 

krvodajalska akcija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kje lahko darujete kri?

V prihodnjih dneh bo po državi potekalo več krvodajalskih akcij. Seznam je dostopen na tej povezavi. Vsi, ki bi želeli darovati kri, se lahko jutri udeležijo krvodajalskih akcij v Črnomlju in v Tinjah, v torek in sredo bo krvodajalska akcija na Bledu. V sredo bo mogoče kri darovati tudi v Jarenini. V četrtek bo akcija potekala na Vrhniki in v Rogatcu, v petek pa v Sv. Ani v Slovenskih Goricah in na Vrhniki.  

Kako postaneš krvodajalec?

Kdor bi želel postati krvodajalec, se lahko prijavi v spletno bazo krvodajalcev. Krvodajalci so lahko osebe, stare med 18 in 65 let, ki tehtajo več kot 50 kilogramov in so dobrega zdravja. 

Kri je možno darovati na krvodajalskih akcijah in na enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Za darovanje krvi na zavodu za transfuzijsko medicino se je treba naročiti. Seznam enot in telefonskih številk najdete tukaj

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 15:23 12.julij 2021.

    kako neki le manjka krvi, saj se nič ne dela..znanec čaka na operacijo že leto, drugemu so jo prestavili, ker morajo sedaj zdravniki počiti po hudo napornem delu in so šli na dopust, krvi pa ni.. da ni mogoče kdo ...prikaži več še kri kam podaril, zraven cepiva.. v italiji so včasih zelo dobro plačali darovanje krvi, ne samo z klobaso in deci rdečega, pa še z dvema dnevoma plačanega dopusta.. dons pa ni nič več pri nas, še dopust si moraš sam zagotovit. le kdo bo še šel ? delavci z juga mogoče?

  • Danny_Schaefer 13:57 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Ender3 13:56 11.julij 2021.

    Vsako leto v podobnem času, je ista problematika, zaloge pa ni mogoče ustvarjati zaradi omejenega roka uporabnosti. Pozdravljam poziv, s tem rešujemo življenja. 🙏